Un atelier de instruire privind agricultura ecologică a fost organizat în Capitală

  • 08 Octombrie 2019 09:16
Un atelier de instruire privind agricultura ecologică a fost organizat în Capitală

Un seminar interactiv cu reprezentanții mass-media din Moldova cu genericul: „Agricultura Ecologică pe înțelesul jurnaliștilor: de la mit la degustare”, a avut loc luni, 7 octombrie, la Chișinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Compania ”EtnoGastronomica” SRL în parteneriat cu proiectul „Dezvoltarea agriculturii ecologice durabile”, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare.

Solicitat de MOLDPRES, directorul Companiei ”EtnoGastronomica” SRL, Tamara Șchiopu, a menționat că scopul evenimentului a fost de a le explica jurnaliștilor riscurile relatărilor eronate cu referință la produsele alimentare ecologice, sănătoase, naturale, pentru a le aminti să fie mai atenți atunci când publică informații  despre produse ecologice.

”Scopul nostru este de a explica cum se identifică produsele eco, cum pot fi deosebite de cele false și, totodată, am dori să creăm și niște parteneriate cu reprezentanții mass-media ca să le livrăm această informație din prima sursă. A fost un seminar interactiv, la care au participat și producători, iar ziariștii au avut posibilitatea să se convingă pe loc care produse sunt cu adevărat ecologice și care false, astfel încât să înțeleagă acest proces”, a precizat directorul companiei sus-numite.

Potrivit Tamarei Șchiopu, producătorul trebuie să dispună de un certificat de produs ecologic. ”Produsul ambalat este marcat cu o siglă specială. Marcajele internaționale le găsim pe produsele ecologice din UE. Produsele moldovenești la fel conțin un simbol, eliberat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, iar sigla trebuie să conțină și un număr de certificat”, a subliniat Tamara Șchiopu.

Prezent la eveniment, reprezentantul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Marcela Stahi, a adus la cunoștința jurnaliștilor și a producătorilor condițiile de eliberare a mărcii naționale de certificare a produselor ecologice, în conformitate cu Legea nr.115 din 2005 cu privire la producția agroalimentară ecologică. Totodată, Marcela Stahi a informat asistența că, în prezent, este în curs de elaborare o nouă lege, racordată la legislația din domeniu a UE.

Acesta a fost cel de-al doilea seminar la această temă, organizat de Compania EtnoGastronomica SRL, după cel din 2015.

În prezent, în R. Moldova activează circa 100 de producători care practică agricultura ecologică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău