Un astronaut japonez este convins că pe Marte există viață

  • 27 Iulie 2018 20:15
Un astronaut japonez este convins că pe Marte există viață

Astronautul japonez Norishige Kanai a revenit pe Terra luna trecută, dar este din nou cu gândul la spațiul cosmic după anunțul descoperirii unui lac subteran pe Marte, care aduce din nou în discuție posibilitatea existenței unor forme de viață pe Planeta Roșie, potrivit AFP.

''Am fost foarte entuziasmat de această veste'', a declarat vineri astronautul în vârstă de 41 de ani într-un interviu pentru AFP.

O echipă de astronomi internaționali a anunțat miercuri descoperirea celei mai mari rezerve de apă identificată până în prezent pe Planeta Roșie, element esențial pentru dezlegarea misterului existenței unor eventuale forme de viață pe Marte într-un trecut îndepărtat sau chiar în zilele noastre.

''Este o descoperire importantă care ne face să visăm'', a exclamat Kanai. Astronomul, care a petrecut 168 de zile pe Stația Spațială Internațională (ISS), este ferm convins că nu suntem singuri în univers.

''Cred că există alte forme de viață undeva. În acest vast univers, totul este posibil. Trăiesc cu speranța că descoperirea de forme de viață extraterestre poate deschide o nouă pagină a cunoașterii''.

Astronautul, supranumit ''Nemo'' după ce a profesat ca specialist în medicina scufundării în forțele navale japoneze, a călătorit pentru prima dată în spațiu în luna decembrie.

Origami

Mergând pe urmele altor astronauți activi mediatic, Kanai a relatat despre călătoria sa interstelară pe Twitter... dar a trebuit să își ceară scuze și să rectifice conținutul mesajelor după ce a afirmat că a crescut în înălțime cu nouă centimetri în cele câteva săptămâni după ce a ajuns în spațiu, din cauza unei confuzii între centimetri și inci.

El a crescut în înălțime cu doar doi sau trei centimetri în timpul sejurului său spațial, fenomen obișnuit în condiții de imponderabilitate, dar care nu își menține efectele după reîntoarcerea pe Terra.

''Este interesant de văzut de cât timp va fi necesar pentru a reveni la înălțimea mea inițială'', subliniază Kanai, care este încă mai înalt cu un centimetru față de momentul plecării în spațiu.

Chiar dacă profilul său de pe Twitter îl înfățișează sub forma unui personaj manga cu un zâmbet larg, Kanai nu dădea niciun semn că avea să devină erou sau candidat la admiterea în agenția spațială japoneză Jaxa.

În prezent cel mai tânăr astronaut al acestei agenții, Kanai era un băiat ''rezervat, prudent'', nu prea aventuros. ''Când bunica mea cosea, coseam și eu împreună cu ea. Am avut mai degrabă copilăria unei fetițe'', își amintește astronautul zâmbind.

Dar una dintre competențele dobândite în fragedă copilărie s-a dovedit utilă în decursul rigurosului proces de selecție de la Jaxa.

În etapa finală, cei zece candidați rămași în cursă petrec o săptămână într-o capsulă unde trebuie să îndeplinească mai multe sarcini care le pun la încercare răbdarea și stabilitatea.

Una dintre aceste ocupații este chiar origami (arta plierii hârtiei), un hobby care necesită concentrare și minuțiozitate. Kanai s-a descurcat foarte bine la proba confecționării cocorilor dintr-o simplă foaie de hârtie.

''Nu știu în ce măsură acest lucru a fost hotărâtor, dar sunt îndemânatic și îmi place să fac acțiuni repetitive, a fost ușor pentru mine'', povestește astronautul în timp ce confecționează un cocor din hârtie fără să fie nevoit să-și sprijine mâinile pe vreo masă.

I-a plăcut atât de mult să facă cocori de hârtie, încât a pliat peste 100 în capsula de test.

Kanai nu știe dacă va fi selectat pentru noi misiuni, dar cu siguranță nu ar refuza. ''Am fost trist când a luat sfârșit, dar am fost fericit să mă reîntorc în Japonia pentru că șase luni este mult timp. Aveam sentimente amestecate, jumătate fericite, jumătate triste''.

Cu toate că Norishige Kanai aparține acum unui grup de astronauți de elită, este nerăbdător să vadă spațiul cosmic accesibil și altora.

''Nu cred că spațiul cosmic este rezervat doar astronauților sau companiilor spațiale, ci este al tuturor.'' Proiectele companiilor private care plănuiesc călătorii și alte servicii în spațiu destinate publicului larg sunt un lucru de salutat, crede astronautul.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,57 m/s
Wed
9
Thu
9
Fri
8
Sat
6
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău