Un aparat care ajută bolnavii să respire fără ventilator a fost realizat în câteva zile
-
30 Martie 2020 11:31
Un aparat care ajută pacienții cu probleme respiratorii să nu ajungă la Terapie Intensivă a fost realizat în mai puțin de o săptămână, informează BBC, preluat de Digi24.
Echipa de Formula 1 Mercedes, inginerii de la University College London și medicii de la University College Hospital (UCLH) au lucrat împreună pentru a construi aparatul care livrează oxigen plămânilor fără ajutorul unui ventilator.
Astfel de echipamente, denumite CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) există deja în spitale, însă în număr mic.
China și Italia au recurs la ele pentru a ajuta pacienții infectați cu COVID-19. Peste 2.000 de pacienți cu COVID-19 folosesc echipamente CPAP în Lombardia.
40 de bucăți au fost livrate spitalului UCLH și altor trei unități medicale. Dacă perioada de probă decurge bine, până la 1.000 de astfel de echipamente ar putea fi produse zilnic de consorțiul Mercedes-AMG-HPP, începând de peste șapte zile. Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Asistenței Medicale din Marea Britanie și-a dat deja acordul pentru folosirea sa.
Cu ajutorul său, ventilatoarele pot ajunge la pacienții în stare gravă
Profesorul Rebecca Shopley, directorul Institutului de inginerie în domeniul sănătății UCL, a declarat pentru BBC că dezvoltarea unui dispozitiv medical necesită ani, însă realizarea noului dispoziv a fost posibilă în câteva zile pentru că inginerii au luat un echipament deja existent și l-au descompus pentru a afla cum poate fi produs rapid și în cantități mari.
Informații provenite din regiunea italiană Lombardia, cea mai afectată de coronavirus, arată că aproape 50% dintre pacienții care au folosit un dispozitiv CPAP nu au mai avut nevoie de ventilare mecanică.
Dispozitivul CPAP reprezintă o combinație între o mască simplă cu oxigen și sistemul de ventilație mecanică care necesită sedarea pacientului, explică profesorul Mervyn Singer, consultant la University College Hospital. "Ajută la salvarea de vieți, pentru că astfel ventilatoarele, care există în număr limitat, pot fi folosite doar pentru cazurile grave".
Aparatele CPAC livrează pacienților un flux constant de amestec de aer și oxigen prin gură și nas. Spre deosebire de o mască obișnuită cu oxigen, CPAP livrează amestecul sub presiune, astfel încât masca trebuie să fie fixată de față.
O avertizare a fost transmisă de profesorul Duncan Young, de la Universitatea Oxford, care spune că folosirea aparatelor CPAP în cazul pacienților cu infecții respiratoare contagioase este controversată, pentru că orice crăpătură în mască ar putea infecta personalul medical. Cu toate acestea profesorul Mervyn Singer spune că riscul ar fi minim dacă masca este bine poziționată și personalul poartă echipament de protecție.
Sursa:Digi24