Un an de călătorii fără vize, în Europa

  • 28 Aprilie 2015 15:38
Un an de călătorii fără vize, în Europa

Marți, 28 aprilie, se împlinește un an de la liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.

Aproape jumătate de milion de persoane au beneficiat de acest regim de la intrarea în vigoare a deciziei la 28 aprilie 2014, țara noastră fiind prima, și deocamdată unica, din cele șase state din Parteneriatul Estic care a obținut acest regim privilegiat.

În afară de pașaportul biometric, obligatoriu în cazul călătoriilor fără vize, cetățenii moldoveni mai au nevoie și de câteva acte doveditoare cum ar fi bilet tur-retur și rezervare la hotel, în caz de călătorii în scop turistic, adresa și o copie a permisului de ședere a rudelor, pentru vizite, invitații la anumite evenimente sau confirmare de la instituțiile medicale, în cazul în care vizita are drept scop tratamentul.

Totodată, cetățenii trebuie să aibă 50 de euro pentru fiecare zi de ședere. Banii pot fi în numerar, în cecuri de călătorie sau pe cardul bancar. De asemenea, este necesară Cartea Verde, în caz de călătorii cu automobilul. Asigurarea medicală nu este obligatorie, dar autoritățile de la Chișinău recomandă procurarea acesteia.

Vă amintim că termenul de ședere este de cel mult 90 de zile, într-o perioadă de 180 de zile, iar regimul fără vize nu acordă drept de muncă în țările europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău