UN AN de mandat. Erorile lui Poroșenko

  • 26 Mai 2015 06:40
UN AN  de mandat. Erorile lui Poroșenko

La împlinirea luni a unui an de când miliardarul Petro Poroșenko a fost ales președinte al Ucrainei, experții ucraineni au făcut un bilanț al realizărilor și eșecurilor sale, punând accentul mai ales pe erori, scrie Agerpres.

În primul an al mandatului său, Poroșenko a comis o serie de erori care n-au permis evitarea unui conflict de anvergură în Donbas și ridicarea vizelor între Ucraina și Uniunea Europeană, au indicat aceștia în cadrul unei dezbateri desfășurate la Kiev pe acest subiect.

'Petro Poroșenko și-a început mandatul cu promisiunea rezolvării pașnice a conflictului din Donbas. Opiniei publice i-a fost prezentat așa-numitul plan de pace al lui Poroșenko. Din păcate, confruntarea continuă, în ciuda acordurilor pe care le cunoaștem ca 'Minsk-1' și 'Minsk-2'', a declarat expertul ucrainean Vasili Filipciuk, directorul Centrului internațional de studii politice din Kiev. Aceste acorduri, a adăugat el, nici măcar nu menționează Crimeea, deși agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a început cu anexarea peninsulei.

'Astăzi vedem că Moscova are rol de mentor, plasându-se deasupra confruntării alături de Berlin, Paris, Bruxelles și Washington. Talentul diplomatic al președintelui și experiența sa politică nu au fost îndeajuns pentru a asigura o detensionare a conflictului și pentru a evita un război pe scară largă', a continuat același expert, reproșându-i liderului politic lipsa de coerență și trecerea de la o extremă la alta.

Dacă la început nu s-a luat în considerare prezența unei forțe de menținere a păcii în Donbas, aceasta a devenit ulterior un deziderat în declarațiile lui Poroșenko, în timp ce varianta înghețării conflictului din estul Ucrainei devine tot mai clară, a mai declarat Filipciuk.

De asemenea, în opinia sa, 'în ceea ce privește integrarea europeană, lozincile au prevalat în fața acțiunilor' concrete.

'Obținerea regimului fără vize în acest an a fost o posibilitate reală, fapt confirmat și de partenerii noștri europeni. Timpul se scurgea, iar noi prin faptele noastre nu le-am dat decât argumente acelor forțe care se opun ridicării vizelor pentru ucraineni. După summitul de la Riga, Ucraina s-a ales doar cu promisiuni politice' în acest sens, a afirmat Vasili Filipciuk, în contextul în care la Kiev se aud tot mai multe critici la adresa guvernanților pentru adâncirea crizei economice și degradarea condițiilor de trai.

Printre realizările lui Poroșenko în planul politicii externe, el a menționat 'dialogul cu cancelarul german Angela Merkel'.

'Contactele cu Berlinul au dat întotdeauna bătăi de cap Kievului, iar acum s-a înregistrat în sfârșit un progres. Există însă temeri că, din cauza incoerenței reformelor, Germania - avocatul nostru european - va pierde interesul față de noi. SUA rămân, probabil, principalul aliat al Ucrainei', a subliniat Filipciuk, amintind însă că Washingtonul nu a acordat Kievului statut de partener special al Statelor Unite în afara NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău