Un amendament la legea cu privire la avocatură, care a provocat greva avocaților, a fost subiect de replici în Parlament

  • 21 Ianuarie 2022 13:05
Un amendament la legea cu privire la avocatură, care a provocat greva avocaților, a fost subiect de replici în Parlament

Un amendament la legea cu privire la avocatură, care a provocat greva avocaților, a fost astăzi subiect de replici și în Parlament. Opoziția și Uniunea Avocaților susțin că acesta va limita independența și inviolabilitatea apărătorilor, în schimb guvernarea menționează necesitatea urgentării legii pentru a împiedica accesul în avocatură a judecătorilor și procurorilor corupți, transmite Radio Chișinău.

Un amendament propus de președinta Comisiei juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, la Legea cu privire la avocatură propune excluderea unui articol care prevede interdicția reținerii, arestării și percheziționării avocatului, cu excepția infracțiunilor flagrante, fără acordul Consiliului Uniunii avocaților. Avocații au criticat amendamentul și au intrat în grevă, iar astăzi au protestat la Parlament. Olesea Stamate a propus o nouă redacție a acestui amendament, însă Uniunea avocaților cere anularea acestuia în totalitate. 

Președintele Uniunii avocaților, Dorin Popescu, a declarat într-o conferință de presă la Parlament, alături de doi deputați socialiști, că anularea prevederilor respective din legislație limitează drepturile avocaților. Și deputații socialiști au cerut retragerea amendamentului. 

Pe de altă parte, șeful Legislativului, Igor Grosu a declarat că legea vizează în primul rând anularea unor prevederi care le-ar permite să acceadă în avocatură judecătorilor și procurorilor corupți.

Articolul din legea cu privire la avocatură care interzice reținerea și percheziționarea avocaților fără acordul Consiliului Uniunii de profil a fost inclus la propunerea deputaților socialiști, în luna aprilie anul trecut, înainte de alegerile parlamentare anticipate. Aceeași inițiativă legislativă prevedea și scutirea judecătorilor și procurorilor cu vechime în muncă de obligativitatea efectuării stagiului profesional și a susținerii examenelor pentru obținerea licenței de avocat.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău