Un alt vulcan din Republica Democrată Congo a erupt, în apropiere de Nyiragongo

  • 29 Mai 2021 14:35
Un alt vulcan din Republica Democrată Congo a erupt, în apropiere de Nyiragongo

Un al doilea vulcan, situat lângă Nyiragongo din estul Republicii Democrate Congo (RDC), a intrat în faza de erupție, sâmbătă dimineață, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului congolez, relatează AFP.

"Astăzi are loc o erupție a vulcanului Murara, situat într-o zonă nelocuită din Parcul Virunga. Monitorizăm îndeaproape această nouă evoluție" a situației, a declarat Patrick Muyaya.

Murara este un vulcan de mici dimensiuni, adesea considerat un crater secundar al Nyamuragira, unul dintre cei doi vulcani mari și foarte activi din regiune, alături de Nyiragongo.

Vulcanul Murara este situat la aproximativ 25 de kilometri nord de orașul Goma, iar fluxurile sale de lavă se revarsă pe partea nordică a Parcului Național Virunga, zonele locuite fiind în general ferite.

Regiunea Goma este o zonă cu activitate vulcanică intensă, având șase vulcani, printre care se numără Nyiragongo și Nyamuragira, cu înălțimi de 3.470 de metri, respectiv 3.058 de metri.

Nyiragongo, ale cărui fluxuri de lavă amenință în mod direct orașul Goma, capitala provinciei Kivu de Nord, amplasat chiar la poalele sale, pe malul lacului Kivu, a erupt sâmbătă, 22 mai, fără semne premergătoare.

Două fluxuri uriașe de lavă s-au scurs pe versanții Nyiragongo, unul dintre acestea oprindu-se în suburbiile din nord-estul Goma. Cel puțin 34 de persoane și-au pierdut viața, iar între 900 și 2.500 de locuințe au fost distruse.

Joi, în fața riscului de producere a unei noi erupții sau chiar a apariției lavei în zona urbană din Goma, ori sub apele lacului, autoritățile au dispus evacuarea orașului timp de cel puțin două săptămâni.

Conform cifrelor anunțate vineri de autoritățile din provincia Kivu de Nord (nord-estul RDC), aproape 400.000 de persoane au părăsit Goma (capitala provinciei), după un ordin de evacuare "preventivă" și "obligatorie" emis în ziua precedentă.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău