Un Acord de cooperare între Comisiile Administrație Publică din Parlamentul Rep. Moldova și din Parlamentul României a fost semnat la Chișinău
-
18 Mai 2022 12:19
Un Acord de cooperare între Comisiile Administrație Publică din Parlamentul Rep. Moldova și din Parlamentul României a fost semnat astăzi la Chișinău în cadrul unei ședințe comune. Este unul dintre cele mai importante documente semnate între Parlamentele de la București și Chișinău și se axează pe schimbul de experiență și bune practici între deputații din Comisiile Administrație publică din România și Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.
Reuniunea celor două comisii s-a soldat cu semnarea unui Acord între părți care prevede acțiuni de colaborare, schimb de experiență în domeniul ajustării legislației pe calea aderării și absorbției de fonduri europene, a declarat președinta Comisiei pentru Administrație și amenajarea teritoriului din Parlamentul României, Simona Bucura-Oprescu.
”Experiența pe care România deja a dobândit-o atât în procesul de aderare, cât și în procesul de legiferare pentru pregătirea aderării, dar și în procesul de integrare și implementare a fondurilor europene, cu siguranță reprezintă o temă importantă pentru Comisia pentru Administrație din Rep. Moldova și un rezervor important de informații și idei. Ne dorim, ca datorită cooperării și Acordului pe care le-am semnat astăzi la Chișinău să reușim să avem legi de o mai bună calitate, să învățăm unii de la ceilalți, dar mai ales cetățenii din cele două țări surori să fie beneficiari ai unor servicii publice de o mai bună calitate care pleacă, firește, dintr-o legislație coerentă și făcută de profesioniști”
Simona Bucura-Oprescu a salutat, totodată, demersurile făcute de Rep. Moldova în vederea integrării europene.
De cealaltă parte, președinta Comisiei pentru Administrație Publică de la Chișinău, Larisa Voloh, care a subliniat unitatea de istorie, limbă și cultură între cele două maluri ale Prutului, a declarat că legăturile bilaterale de cooperare între comisiile parlamentare vor oferi un climat prielnic de dezvoltare.
”Cred cu fermitate că dezvoltarea legăturilor bilaterale de cooperare între comisiile parlamentare va oferi un climat prielnic pentru sporirea capacității instituționale ale comisiilor, consolidarea reformelor, transferului de cunoștințe în domeniul democrației, eficientizării administrației publice, cooperării transfrontaliere, dar și standardizării modului de abordare a procesului legislativ ”
Potrivit Larisei Voloh, de o importanță majoră pentru ambele comisii rămân subiecte precum descentralizarea, planificarea teritorială, politica bugetară care să susțină colectivitățile locale. Totodată, vor fi sprijinite în continuare inițiativele de înfrățirea localităților de pe ambele maluri ale Prutului în vederea creșterii accesului colectivităților din Rep. Moldova la fonduri europene.