Ultimul lot de transportoare blindate Piranha donate de Guvernul Germaniei a intrat în dotarea Armatei Naționale a Republicii Moldova

  • 15 Noiembrie 2023 14:51
Ultimul lot de transportoare blindate Piranha donate de Guvernul Germaniei a intrat în dotarea Armatei Naționale a Republicii Moldova

Armata Națională a Rep. Moldova a recepționat ultimul lot, din cele 19  transportoare blindate Piranha donate de Guvernul Germaniei. Unitățile de tehnică au fost prezentate, astăzi, 15 noiembrie 2023, în cadrul unei ceremoniei la care au fost prezenți oficiali din Rep. Moldova și Germania. Transportoarele vor fi utilizate în cadrul procesului de instruire a militarilor, care urmează să fie detașați în misiuni internaționale de menținere a păcii, transmite Radio Chișinău.

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi a declarat în cadrul evenimentului că parteneriatul bilateral între Rep. Moldova și Republica Federală Germană a cunoscut mai multe exemple pozitive care s-au materializat prin proiecte concrete îndreptate spre asigurarea mai multor proiecte în domeniul logistic și operațional:        

După 10 luni, iată că astăzi avem întreg pachetul de 19 unități de tehnică. Vreau să menționez că în această perioadă nu a fost efectuată doar recepționarea tehnicii, în această perioadă efectivul Batalionului 22 de Menținere a Păcii a fost instruit și certificat pentru a le opera și pentru a le menține în stare de funcțiune. Rep. Moldova este angajată într-un proces de sporire a capacităților de apărare. Armata Națională își dezvoltă capacitatea, investește în tehnică și investește în efectiv”, a precizat Anatolie Nosatîi.        
         
Ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Margret Uebber a precizat că cele 19 vehicule Pirahna vor contribui la îmbunătățirea capacității de mobilitate a forțelor armate din Rep. Moldova:

Sunt bucuroasă să văd că în urma restricțiilor impuse de pandemia Covid19 și atacului nejustificat al Rusiei asupra Ucrainei, cooperarea dintre Germania și Rep. Moldova s-a intensificat și mai mult. (...) Iar furnizarea acestor vehicule blindate are drept scop exclusiv îmbunătățirea capacităților de apărare ale Rep. Moldova” a punctat Margret Uebber.     

În acest context, comentatorul politic Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău că achiziția transportoarelor blindate Piranha pentru Armata Națională a Republicii Moldova înseamnă un început promițător al modernizării și fortificării armatei naționale:    

„Este un început de fortificare a capacităților noastre de apărare militare și este un început de modernizare tehnică. Noi încă nici pe departe nu avem tehnică militare grea, cum ar fi tancuri sau nu mai spunem de avioane. Faptul că avem aceste transportoare blindate va ajuta într-o anumită necesitate la creșterea operativității, a transportului de trupe, a soldaților și ofițerilor. În mod evident, în caz de o anumită necesitate și un pericol, armata națională are nevoie de o astfel de tehnică”, a spus Ion Tăbârță.

Amintim că primul lot de blindate Piranha a ajuns în Republica Moldova în luna ianuarie a acestui an. Donația cuprinde în total 19 transportoare blindate de tip „Piranha-3”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău