Ultimii soldați americani au părăsit Afganistanul după un război de 20 de ani

  • 31 August 2021 12:40
Ultimii soldați americani au părăsit Afganistanul după un război de 20 de ani

Ultimii soldați americani au părăsit ieri, 30 august, Afganistanul după un război de 20 de ani, a anunțat luni Pentagonul, notează AFP, potrivit Agerpres.

"Ultimul avion C-17 a decolat de pe aeroportul din Kabul pe 30 august", la orele 19:29 GMT, a declarat într-o conferință de presă generalul Kenneth McKenzie care conduce comandamentul central de care depinde Afganistanul.

Statele Unite au lăsat astfel țara în mâinile talibanilor, dușmanii lor de 20 de ani, după cel mai lung război din istoria SUA.

Ambasadorul american la Kabul, Ross Wilson, și un general, Chris Donahue, au fost ultimii americani care au părăsit țara. Cei doi au fost ultimii care au urcat în avion.

"Dacă evacuările militare sunt finalizate, continuă misiunea diplomatică pentru a ne asigura că mai mulți cetățeni americani și afgani eligibili dorind să plece pot face acest lucru", a adăugat generalul McKenzie.

Pentru că, în pofida unui uriaș pod aerian, armata americană a recunoscut că nu a reușit să evacueze din Afganistan atâtea persoane cât a dorit.

"Nu am reușit să îi evacuăm pe toți cei care am vrut să îi evacuăm", a spus generalul, precizând că evacuările au fost finalizate "cu aproximativ 12 ore" înainte de retragerea finală, dar forțele americane au stat pregătite să evacueze pe oricine ar fi putut ajunge la aeroport "până în ultimul moment".

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău