Ultimii 7 ani au fost cei mai călduroși din istoria măsurătorilor meteorologice (serviciul european Copernicus)

  • 10 Ianuarie 19:54
Ultimii 7 ani au fost cei mai călduroși din istoria măsurătorilor meteorologice (serviciul european Copernicus)

Ultimii șapte ani au fost cei mai călduroși din istoria măsurătorilor meteorologice, conform serviciului Copernicus privind schimbările climatice, transmite luni DPA.

Anul 2021, la fel ca și anii 2015 și 2018, s-a numărat printre anii cei mai puțin călduroși din acești ultimi șapte ani, conform datelor prezentate luni de serviciul Copernicus, transmite Agerpres.

Europa a înregistrat însă cea mai călduroasă vară din istoria măsurătorilor meteorologice - depășind valorile înregistrate în verile anilor 2010 și 2018 - și atingând un record de temperatură de 48,8 grade Celsius, măsurat în Sicilia (cu 0,8 grade mai ridicat decât recordul precedent).  

În plus, 2021 a fost marcat de evenimente meteorologice extreme - cum ar fi inundațiile care au lovit puternic Belgia, Țările de Jos și Germania.

Pe coasta de vest a SUA și în Canada, incendiile de vegetație au devastat arii extinse și au afectat puternic calitatea aerului.

"Anul 2021 a fost încă un an cu temperaturi extreme, cu cea mai fierbinte vară înregistrată în Europa, valuri de căldură în zona mediteraneană, ca să nu mai amintim de temperaturile ridicate fără precedent înregistrate în America de Nord", a comentat directorul Copernicus, Carlo Buontempo.

Temperatura medie anuală din 2021 a fost cu 1,1 până la 1,2 grade mai mare decât în perioada preindustrială, conform datelor Copernicus. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,81
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:5,14 m/s
Tue
12
Wed
14
Thu
17
Fri
16
Sat
15
Arhivă Radio Chișinău