Ultimele evoluții și perspectivele de soluționare în procesul de reglementare transnistreană, discutate de vicepremierul Vlad Kulminski și reprezentanta Departamentului de Stat al SUA, Robin Dunnigan
-
05 Octombrie 2021 15:27
Ultimele evoluții și perspectivele de soluționare în procesul de reglementare transnistreană au fost abordate, la 4 octombrie curent, în cadrul unei întrevederi oficiale, de către viceprim-ministrul Vlad Kulminski cu Robin Dunnigan, responsabila în Departamentul de Stat de politica Statelor Unite ale Americii în Europa Centrală și de Est.
Referindu-se la provocările de securitate din regiune, Vicepremierul a menționat că Republica Moldova își dorește stabilitate, iar reglementarea transnistreană trebuie abordată pașnic și politic, spre obținerea unei soluții finale cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a țării.
Vicepremierul a accentuat că Chișinăul manifestă deschidere și disponibilitate maximă pentru a identifica soluții la problema cu care se confruntă mijloacele de transport marfar și de pasageri din regiunea transnistreană. În primul rând, Chișinăul a încercat să amâne introducerea deciziei pentru aceste categorii de mijloace de transport pentru a identifica o soluție durabilă.
Vicepremierul a remarcat că Decizia protocolară din 24 aprilie 2018 și alte documente din cadrul procesului de negocieri nu conțin angajamente de a oferi plăci neutre transportului marfar și de pasageri. Decizia protocolară din 2018 include angajamente de a elibera plăci neutre categoriilor enumerate în conținutul acesteia – automobilelor private, motocicletelor și remorcilor ce nu desfășoară activități comerciale – și la acestea se limitează. Cu această abordare a problemei – precum că în cadrul mecanismului existent nu este o soluție – sunt de acord și mediatorii și observatorii internaționali.
În același timp, Chișinăul conștientizează perfect că operatorii de transport din regiunea transnistreană se confruntă cu dificultăți serioase legate de imposibilitatea ieșirii pe teritoriul Ucrainei. Din considerente umanitare, pentru a nu crea probleme oamenilor și bunăstării economice a acestora, Republica Moldova este pregătită să găsească o soluție imediată, neprevăzută de documente din cadrul procesului de negocieri și să o facă aceasta cât de rapid posibil și fără consecințe pentru operatorii de transport. Chișinăul este dispus să ofere posibilitatea eliberării în condiții facilitate a plăcilor pentru aceste autovehicule pentru ca acestea să poată participa și mai departe în traficul rutier.
Astfel, Chișinăul a propus o abordare simplă, ce a găsit înțelegere din partea companiilor de transport – imediat, în mod de urgență să rezolve problema apărută. Chișinău a propus o soluție rapidă – de a primi plăci în mod de excepție, într-o abordare umanitară. «Pe noi ne preocupă soarta acestor oameni și noi suntem dispuși să ajutăm, să le oferim posibilitatea înregistrării acestor mijloace de transport, în condiții facilitate, prin derogare, înțelegând că de aceasta depind veniturile și nivelul de trai al oamenilor», a menționat Viceprim-ministrul.
Concomitent, Chișinău este dispus să lucreze asupra unui mecanism durabil de soluționare a problemei, dar elaborarea în termeni restrânși a acestuia este imposibilă, pentru că tematica transportului comercial este legată de un șir de alte subiecte – tarife, mediu concurențial, accize și alte subiecte conexe. Elaborarea și formalizarea unui asemenea protocol e un proces comprehensiv.
S-a evidențiat predispunerea de a soluționa problema curentă și de a trece la abordarea celorlalte probleme ce figurează pe agenda procesului de negocieri, precum și faptul că Chișinăul este pregătit pentru desfășurarea unei noi runde în formatul ,,5+2”. Totodată, în cadrul întrevederii au fost abordate și alte subiecte de actualitate cum ar fi respectarea drepturilor omului, asigurarea liberei circulații, accesul la studii și servicii medicale calitative.