Ultimele date despre starea sănătății pacientei infectate cu noul coronavirus. Încă trei cazuri suspecte, fiind vorba de persoane revenite din Italia

  • 09 Martie 2020 09:11
Ultimele date despre starea sănătății pacientei infectate cu noul coronavirus. Încă trei cazuri suspecte, fiind vorba de persoane revenite din Italia

Directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, a prezentat astăzi, în cadrul unui briefing, ultimele date privind starea de sănătate a pacientei testată pozitiv cu noul coronavirus.

Potrivit lui Anatol Ciubotaru, ea se află în Secția terapie intensivă, în boxă specială, izolată față de ceilalți pacienți și este monitorizată de o echipă de specialiști. În același timp, directorul spitalului susține că evoluția stării pacientei este ușor pozitivă, „radiologic, semnele de inflamație au cedat, parametrii biochimici s-au îmbunătățit, este puțin micșorată concentrația de oxigen în artere, simptomele sunt ale unei pneumonii banale”. De asemenea, Anatol Ciubotaru a afirmat că procesul de tratament este afectat de faptul că femeia are diabet zaharat și obezitate.

De asemenea, Anatol Ciubotaru a afirmat că transportarea pacientei a avut loc în condiții sigure. De asemenea, autoritățile explică necesitatea transferării acesteia de la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” la Spitalul Clinic Republican, deoarece starea pacientei se agravase, iar Secția terapie intensivă din cadrul acestui spital are dotările necesare.

Din totalul celor 146 de persoane care se aflau în avionul în care a venit persoana infectată cu noul coronavirus, 14 nu au fost identificate din cauza că ar fi completat cu date eronate fișele epidemiologice, iar restul au fost informate despre obligativitatea respectării regimului de autoizolare.

La rândul său, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a menționat că au fost transmise 10.000 de fișe epidemiologice pentru a fi completate la intrarea în țară, 5.000 de persoane se află sub monitorizarea medicului de familie, iar concediu medical a fost acordat pentru 50 de persoane. Testele la cazurile suspecte care au fost înregistrate ieri sunt negative. De asemenea, la ora actuală, sunt trei cazuri suspecte de infecție cu coronavirus și urmează ca astăzi să fie prelevate probele și vor fi efectuate testele. Toate persoanele sunt revenite din Italia.

Viorica Dumbrăveanu recunoaște că în Rep. Moldova există doar o singură izoletă pentru transportarea bolnavilor cu COVID-19. Acest lucru vorbește despre măsurile de pregătire, la nivel general, a sistemului de asistență medicală urgentă, a adăugat ministrul.

Ea a mai informat că în această săptămână reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății urmează să întreprindă o vizită de evaluare la Chișinău, inclusiv la Laboratorul epidemiologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună a precizat că doar bolnavii infectați cu coronavirus de tip nou cu forme  grave sau medii, vor fi spitalizați. Restul, urmează să fi tratați la domiciliu. 

Vom avea bolnavi cu manifestări grave, care vor fi transferați în instituțiile strategice și vom avea bolnavi cu forme ușoare de coronavirus care vor fi plasați la domiciliu. Și practica internațională vorbește că acest lucru este posibil și acest lucru chiar este indicat pentru a nu împotmoli sistemul spitalicesc. Dacă el are condiții de izolare perfectă la domiciliu și forma clinică îi permite, va fi izolat la domiciliu.  

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău