Ultimele 2 nivele ale blocului din strada Uzinelor, care au fost afectate de incediu, vor fi demolate în decembrie

  • 30 Noiembrie 2016 12:04
Ultimele 2 nivele ale blocului din strada Uzinelor, care au fost afectate de incediu, vor fi demolate în decembrie

În primele zece zile ale lunii decembrie curent, ar putea începe lucrările de demolare a nivelelor 4 și 5 ale blocului din strada Uzinelor din Chișinău, care au fost afectate de un incendiu.

"În perioada imediată Î.S. "URBAN PROIECT" va elabora proiectul tehnic de demolare a nivelelor 4 și 5 ale blocului, iar ulterior, proprietarul va contracta o firmă pentru a începe lucrările de demontare.  Proiectul tehnic va fi elaborat, în regim de  urgență, pentru ca să prevenim prăbușirea panourile exterioare pe partea carosabilă. Am recomandat proprietarului să contracteze o firmă ce dispune de toate mecanismele și tehnica performantă pentru ca efectuarea lucrărilor de demontare să nu afecteze structura nivelelor inferioare și pentru a evita prăbușirea progresivă (efectul dominoului), a declarat viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatolie Zolotcov.

După lucrările de demolare, un grup de experți și specialiști în construcții din cadrul ministerului, Inspecției de Stat în Construcții, Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI, Serviciul de Stat pentru Verificarea și Expertizarea Proiectelor și Construcțiilor, IM „CHIȘINĂUPROIECT", experți tehnici din cadrul Institutului de Cercetări Științifice în Construcții „ÎNCERCOM", experți tehnici atestați independenți se vor deplasa la fața locului pentru a analiza starea tehnică a elementelor de construcții de la nivelul 1-3 și vor recomanda, la necesitate, efectuarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistență, precum și vor stabili condiții ulterioare de exploatare, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construțiilor.

Potrivit proprietarului depozitului, nivelele demolate nu vor fi reconstruite.

Amintim, după examinarea preliminară a clădirii avariate, autoritățile au interzis accesul în depozit, starea tehnică a construcțiilor portante la nivelul 4 și parțial la nivelul 5 fiind nesatisfăcătoare, în stare avariată cu risc de prăbușire.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău