Ultima zi în care cetățenii români din R.Moldova se pot înregistra online pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare de peste Prut. Cum are loc procedura de înscriere

  • 21 Octombrie 2020 11:54
Ultima zi în care cetățenii români din R.Moldova se pot înregistra online pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare de peste Prut. Cum are loc procedura de înscriere

Cetățenii români cu drept de vot, care locuiesc în străinătate mai au o zi la dispoziție să se înregistreze online pentru a putea vota prin corespondență la alegerile Parlamentului României din 6 decembrie. Acest lucru se referă și la cetățenii români din Republica Moldova.

Joi, 22 octombrie este ultima zi când cetățenii români din străinătate se pot înscrie în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondență. Astfel, cetățeanul român cu drept de vot, care locuiește în străinătate și deține documente valabile de ședere din partea statului respectiv, solicită transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa sa de corespondență. Pentru aceasta, cetățenii românii din străinătate trebuie să acceseze pagina de internet www.votstrainatate.ro, gestionată de Autoritatea Electorală Permanentă.

Expertul în bună guvernare și procese electorale din cadrul Expert Forum de la București, Septimius Pârvu, spune cum decurge procedura de înscriere pentru a vota prin corespondență.

Alegătorul trebuie să lase câteva date. Trebuie să dovedească faptul că locuiește în străinătate și deține documente de ședere valabile pentru statul respectiv, și solicită să i se trimită plicul prin poștă. Va primi un pachet care conține practic toate materialele necesare votării. În urma acestui demers, va fi radiat din lista electorală din România, și va fi înscris pe o listă specială pentru votul prin corespondență”, a explicat Septimius Pârvu. 

Septimius Pârvu spune că votul prin corespondență privind alegerea Senatului și a Camerei deputaților din România este mult mai sigur, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19. Expertul atrage atenția că de la alegerile prezidențiale din România și până acum, sunt și mici schimbări: astfel alegătorii sunt înștiințați dacă nu ajung prin poștă documentele cu actele de vot.

„ În cel mai rău caz, dacă plicul nu ajunge, și asta este o noutate de la alegerile prezidențiale, alegătorul este înștiințat. Data trecută, la prezidențiale, s-a trimis un e-mail de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a verifica dacă a ajuns sau nu a ajuns. Chiar dacă se întâmplă ceva cu plicul, există și opțiunea votului în secție. Eu cred că votul prin corespondență este o metodă sigură, în măsura în care orice metodă care nu este în secție și sub supravegherea biroului electoral este sigură”, a menționat expertul. 

Până acum, peste 32 de mii de cetățeni români din străinătate au cerut să voteze prin corespondență la alegerile parlamentare din România din 6 decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:4,63 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Arhivă Radio Chișinău