Ultima zi de armistițiu în Israel. Hamasul vrea prelungirea acordului

  • 27 Noiembrie 2023 08:34
Ultima zi de armistițiu în Israel. Hamasul vrea prelungirea acordului

Armistițiul dintre Israel și Hamas, care a dus la eliberarea de ostatici, prizonieri și ajutoare de urgență în Fâșia Gaza, intră luni în a patra și ultima zi, pe fondul discuțiilor pentru prelungirea acestuia, relatează AFP, citată de News.ro.

În noaptea de duminică spre luni, Hamas a afirmat într-un comunicat de presă că „încearcă să prelungească armistițiul dincolo de cele patru zile” cu scopul de a „crește numărul de prizonieri eliberați”, așa cum prevede acordul, scrie G4Media.

O sursă apropiată de Hamas a declarat pentru AFP că mișcarea palestiniană i-a „informat pe mediatori” că este în favoarea unei prelungiri de „două până la patru zile”.

Acordul, negociat de Qatar cu sprijinul Statelor Unite și al Egiptului și care a intrat în vigoare vineri, prevede un armistițiu de patru zile, trecerea ajutorului umanitar în Gaza și eliberarea a 50 de ostatici din cei peste 200 care au fost duși în Gaza și a 150 de prizonieri palestinieni deținuți în Israel.

Începând de vineri, 39 de ostatici au fost eliberați în cadrul acordului – plus 24 de ostatici în afara acordului, majoritatea thailandezi care lucrează în Israel – precum și 117 prizonieri palestinieni, la un raport de un ostatic la trei prizonieri.

O dispoziție a acordului permite extinderea acestuia pentru a elibera zilnic aproximativ zece ostatici deținuți de Hamas în Fâșia Gaza în schimbul eliberării a aproximativ treizeci de prizonieri palestinieni deținuți în Israel.

Printre ostaticii eliberați duminică se numără o fetiță americană de patru ani, pe nume Abigail, rămasă orfană în urma atacului fără precedent comis de comandourile Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie.

Potrivit unui înalt oficial american, mama ei a fost ucisă sub ochii ei. Tatăl ei a încercat să o protejeze înainte de a fi și el ucis. Abigail a fugit apoi în casa unui vecin, unde a fost luată ostatică.

Potrivit armatei israeliene, fetița, care avea trei ani în momentul răpirii, a împlinit patru ani în captivitate.

„Ea a suferit o traumă teribilă”, a declarat președintele american Joe Biden, care, la fel ca Franța, și-a exprimat speranța că armistițiul va fi prelungit.

„Ea (Abigail) nu mai are părinți, dar are o țară întreagă care o îmbrățișează. Vom avea mare grijă de ea”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, care s-a întâlnit cu Biden. „Există prevederi pentru eliberarea a încă zece ostatici în fiecare zi și asta este o binecuvântare. Dar i-am mai spus președintelui că, după acord, ne vom întoarce la obiectivul nostru: să eliminăm Hamas și să ne asigurăm că Fâșia Gaza nu mai este ceea ce a fost”, a adăugat Netanyahu.

Liderul israelian, care urmează să ceară luni guvernului un buget de „război” de 30 de miliarde de shekeli (7,3 miliarde de euro), a făcut apel duminică la „victorii” în timpul primei vizite a unui guvern israelian în Gaza de la retragerea sa unilaterală din acest teritoriu palestinian în 2005.

În Cisiordania ocupată, autobuze ale Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) au dus prizonierii eliberați la Ramallah și Beitunia, unde au fost întâmpinați de mulțimi care fluturau steaguri palestiniene, ale Hamas și ale altor facțiuni.

„Mă simt deopotrivă fericit și confuz, deoarece există sânge de martiri în general. Sunt trist pentru martirii noștri și fericit pentru victoria obținută de rezistența noastră”, a declarat pentru Beitunia Yazan Sabah, un tânăr prizonier eliberat în cadrul armistițiului.

Israelul și-a lansat ofensiva în Fâșia Gaza în urma atacului sângeros al Hamas asupra teritoriului israelian la 7 octombrie, în care, potrivit autorităților israeliene, au murit 1.200 de persoane, în marea lor majoritate civili. Armata israeliană a estimat la 240 numărul total al ostaticilor luați în Gaza.

Ca ripostă la acest atac, Israelul a promis să „elimine” mișcarea islamistă care a preluat puterea în Fâșia Gaza în 2007 și care este clasificată drept organizație teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel.

Potrivit guvernului Hamas, 14.854 de persoane, dintre care 6.150 cu vârste sub 18 ani, au fost ucise în urma atacurilor israeliene. Apărarea civilă din Gaza estimează că numărul persoanelor dispărute se ridică la 7.000.

Deși armistițiul le-a oferit un răgaz locuitorilor din Gaza, situația umanitară din această zonă rămâne „periculoasă”, iar nevoile ” sunt fără precedent”, potrivit Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNrwa).

Începând de vineri, 248 de camioane încărcate cu ajutoare au putut intra în Fâșia Gaza, potrivit ONU.

„Ar trebui să trimitem 200 de camioane pe zi timp de cel puțin două luni pentru a face față nevoilor”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Unrwa, Adnan Abou Hasna, adăugând că în unele zone nu există „apă potabilă sau alimente”.

„Ei vorbesc despre aducerea de ajutoare și combustibil, dar sunt la benzinărie de nouă ore și este încă închisă”, a deplâns duminică Bilal Diab, un palestinian intervievat de AFP, în Khan Younès (sud).

Armata israeliană, care consideră că treimea nordică a Fâșiei Gaza este o zonă de război, a ordonat deja populației să plece și a interzis oricui să se întoarcă în timpul armistițiului.

În ciuda acestui avertisment, mii de locuitori din Gaza au profitat de armistițiu pentru a încerca să se întoarcă la casele lor din nord.

În orașul Gaza, transformat într-un câmp de ruine, locuitorii se plimbau duminică prin praf și mormane de moloz pe străzile mărginite de clădiri devastate, potrivit imaginilor AFP.

Potrivit ONU, mai mult de jumătate din locuințele din teritoriu au fost avariate sau distruse de război, iar 1,7 milioane de persoane, dintr-o populație de 2,4 milioane, au fost strămutate.

Spitalele din sudul teritoriului continuă să primească un număr mare de răniți evacuați din nordul teritoriului, unde aproape toate unitățile sanitare sunt în impas.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău