Ultima zi a Marii Britanii în cadrul UE. Piața Mare din Bruxelles va fi iluminată în culorile steagului britanic

  • 31 Ianuarie 2020 08:44
Ultima zi a Marii Britanii în cadrul UE. Piața Mare din Bruxelles va fi iluminată în culorile steagului britanic

Astăzi este ultima zi a Marii Britanii în cadrul Uniunii Europene. Regatul Unit va părăsi la 1 februarie 2020, Comunitatea Europeană, fiind prima țară care se retrage din blocul comunitar. Odată cu plecarea a 66 de milioane de locuitori, populația Uniunii Europene se va reduce până la 446 de milioane. Teritoriul Uniunii Europene va scădea cu 5,5%, conform agenției Reuters.

Totul a început din 23 iunie 2016, când cetățenii britanici s-au exprimat prin vot în favoarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Marea Britanie s-a alăturat Comunității Economice Europene în 1973. În anul 1979, guvernul de la Londra a refuzat să participe la sistemul monetar european, invocând suveranitatea națională. Apoi s-a opus oricărei inițiative de aprofundare a integrării politice europene, în anul 1985 a refuzat să se alăture acordurilor Schengen, iar în 1993 nu a vrut să intre în zona euro, notează Agerpres.

Autoritățile de la Bruxelles au organizat joi un eveniment cu tematică britanică, ce a inclus și iluminarea Pieței Mari din capitala belgiană în culorile steagului britanic, pentru a marca ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează site-ul cotidianului Le Soir.

Astfel, prin organizarea evenimentului, autoritățile de la Bruxelles au vrut să sublinieze legătura puternică dintre Belgia și Marea Britanie și regretul belgienilor cu privire la Brexit.

Celebra sculptură Manneken Pis a purtat și ea un costum în culorile drapelului britanic.

Primarul capitalei belgiene, Philippe Close, l-a primit în cadrul unei ceremonii desfășurate la Primărie pe ambasadorul Marii Britanii la Bruxelles, Martin Shearman. „Vă urez bun venit azi și voi continua să o fac și mâine. Trăiască prietenia care unește Marea Britanie și orașul Bruxelles”, a declarat primarul.

Cei doi oficiali au evidențiat legăturile puternice dintre Belgia și Regatul Unit. „Privim spre viitor cu ambiție. Parteneriatul nostru se va schimba, dar dorim să continue să înflorească și să se dezvolte. Vrem să promovăm cooperarea științifică și academică și să lucrăm împreună pentru a face față provocărilor precum schimbările climatice”, a spus ambasadorul britanic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău