Ultima școală cu predare în limba română riscă să se închidă. „Vor să ne facă ruși ca pe toată lumnea”

  • 18 Mai 2018 11:06
Ultima școală cu predare în limba română riscă să se închidă. „Vor să ne facă ruși ca pe toată lumnea” Jurnal de Chișinău

Ultima școală cu predare în limba română din raionul Taraclia, care se află în satul Aluatu, riscă să se închidă, se arată într-un material realizat de Jurnal de Chișinău.

Potrivit sursei citate, cu doi ani în urmă, când în fruntea Ministerului Educației era Corina Fusu, Vasile Țurcanu, luptător pentru drepturile românilor din Aluatu, a bătut la ușa demnitarei și a rugat-o să-i ajute să repare acoperișul școlii din sat, din cauza căruia se distrugea clădirea Gimnaziului „Dimitrie Cantemir”. Acoperișul școlii, care nu fusese reparat până atunci niciodată, era în ultimul hal, afirmă dascălii. După ce le-a făcut o vizită, ministra liberală le-a propus o soluție ca să salveze unica școală românească din r. Taraclia: s-o comaseze cu grădinița din localitate, formând un „complex educațional grădiniță-gimnaziu”. Propunerea a fost acceptată și a fost alocată suma de 2,5 milioane de lei din banii României și localnicii au contribuit cu 454.000 de lei. 

Totuși, Primăria a făcut reparație doar într-o jumătate de clădire și a fost renovată fațada, schimbate ferestrele, în interiorul școlii însă starea sălilor de clasă este deplorabilă. 

„Nouă ne-au trebuit banii aceștia, ca să facem frumusețea asta, pentru că o să vină și ambasadorul român. Uite așa noi trebuie să-i atragem. Să-l aducem pe domnul ambasador și, dacă mai apare un milion sau două după ce facem deschiderea, eu vă spun, ducem grădinița înapoi. Așa am scăpat nu numai școala, pe care o avem cu comodități. Hai să ne mulțumim cu ceea ce este. Iese frumos, lor le trebuie frumusețea asta!”, a explicat decizia privind reparația clădirii primarul satului Aluatu, Anatolie Babici. 

Profesorii sunt revoltați și spun că elevii nu pot să studieze în astfel de condiții mizere. „Ce poate să facă un diriginte în această clasă? În loc să facă săli de clasă pentru elevi, ei au făcut grădiniță cu toate condițiile în școală. Pentru 26 de preșcolari au ocupat șapte cabinete ale gimnaziului. Dar copiii aceștia vor veni pe urmă la această școală! Personal, cred că ei au făcut acest lucru ca să ne trimită la Balaban sau în altă parte. Ca să nu mai fim români, dar ruși, ca toată lumea!””, a afirmat profesoara Maria Țurcanu. 

Pentru a salva liceul, profesorii își pun toate speranțele în Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Eu au adresat p solicitare de audiență la ministrul Monica Babuc și speră să fie auziți.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău