ULTIMA ORĂ | UE a aprobat asistența financiară în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

  • 01 Februarie 12:38
ULTIMA ORĂ | UE a aprobat asistența financiară în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Liderii celor 27 de state membre ai Uniunii Europene, inclusiv premierul maghiar Viktor Orban, au ajuns joi la un acord cu privire la mecanismul de sprijin de 50 miliarde de euro pentru Ucraina, înțelegerea fiind anunțată de președintele Consiliului European, Charles Michel, la doar nouă minute de la începerea summitului.

“Avem o înțelegere. Unitate!”, a scris el, pe platforma X, scrie Calea Europeană.

Acesta a precizat că toți 27 de lideri au convenit asupra unui pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul bugetului UE.

“Acest lucru asigură o finanțare constantă, pe termen lung și previzibilă pentru Ucraina. UE își asumă conducerea și responsabilitatea în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina; știm ce este în joc”, a conchis el.

 

Înțelegerea a fost convenită la scurt timp după ce Ecaterina Casinge, purtătorul de cuvânt al lui Michel, a anunțat începerea propriu-zisă a summitului, având bugetul multianual, sprijinul pentru Ucraina și situația din Orientul Mijlociu pe ordinea de zi.

 

 

Într-un Bruxelles blocat de tractoare ale fermierilor care protestează, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au demarat joi dimineață o nouă rundă de negocieri privind rectificarea bugetului multianual al UE și sprijinul financiar pe termen lung pentru Ucraina, acord ținut prizonier de veto-ul premierul maghiar Viktor Orban. Summitul propriu-zis a fost o precedat de o reuniune restrânsă a președintelui Consiliului European, Charles Michel, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Giorgia Meloni și liderul ungar Viktor Orban.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:6,17 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău