ULTIMA ORĂ | Partidul „Șor”, declarat neconstituțional / DOC

  • 19 Iunie 2023 14:39
ULTIMA ORĂ | Partidul „Șor”, declarat neconstituțional / DOC

Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional. Decizia a fost luată astăzi, 19 iunie, de către Curtea Constituțională, transmite Radio Chișinău.

Formațiunea este acuzată că a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și a pus în pericol suveranitatea și independența R. Moldova, fiind finanțată din exterior și sprijinită de către serviciile secrete rusești.

Potrivit hotărârii Curții Constituționale, membrii Partidului Șor care exercită mandate de deputat vor continua să activeze în calitate de deputați independenți. Reprezentanții partidului care exercită mandate în organele unităților administrativ teritoriale de toate nivelurile vor continua să-și exercite mandatele ca reprezentanți independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni.

Listele candidaților supleanți ale formațiunii pentru Parlament și în consilii, validate anterior, se declară nule de la data prezentării hotărârii Curții Constituționale. În cazul în care în care după această hotărâre un mandat în Parlament este sau devine vacant, acesta rămâne vacant pe întreaga durată a legislaturii a XI-a, iar Curtea nu va valida vreun mandat. Aceeași hotărâre prevede că, dacă un mandat reprezentativ în organele administrativ-teritoriale de toate nivelurile, inclusiv în UTA Găgăuzia, din partea PPȘor este sau devine vacant, nu va fi validat în acest sens vreun mandat.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Ședința a început cu prezentarea replicilor de către părți – reprezentanții executivului și ai Partidului politic Șor. Membrii și simpatizanții formațiunii au organizat o acțiune de susținere a partidului în fața Curții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău