Acordul privind creditul rusesc, suspendat de Curtea Constituțională

  • 23 Aprilie 2020 19:58
Acordul privind creditul rusesc, suspendat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii nr. 57 din 23 aprilie curent pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea unui împrumut financiar de stat.

„Prin Decizia nr. 41 din 23 aprilie 2020, Curtea Constituțională a admis cererea domnului Serghei Sîrbu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, privind suspendarea acțiunii actelor contestate și a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat, până la examinarea în fond a sesizării”, se precizează într-un comunicat al Curții. 

Menționăm că majoritatea parlamentară a votat astăzi pentru ratificarea acordului de împrumut de 200 de milioane de euro cu Federația Rusă. Mai multe prevederi ale acordului de credit au fost dur criticate de opoziție. 

Liderul grupului „Pro-Moldova”, Andrian Candu, a amintit că grupul său a atacat acordul la Curtea Constituțională și ar fi fost necesară amânarea examinării acestui document.

Astăzi am sesizat Curtea Constituțională și ar fi fost corect să fie amânat până când CC examinează constituționalitatea acestui acord. Dar majoritatea parlamentară face ce vrea, încălcând legea”, declarat Andrian Candu.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popșoi, a îndemnat deputații să renegocieze acest credit, pentru a nu îngenunchea Republica Moldova în fața Rusiei. El a vorbit despre faptul că există riscul iminent al sărăcirii R. Moldova.

Aveți șansa să vă impuneți în fața unui impostor politic. Aveți posibilitatea de a alege între a îngenunchea Republica Moldova în fața hoției și a intereselor obscure sau a demonstra demnitate și grijă față de oameni. Acest credit trebuie renegociat, ca să nu mai fie un dictat. Îmi amintește de vremuri de tristă faimă, când unii se îmbogățeau și când poporul devenea tot mai sărac și primea salarii în caloși, dacă primea”, a declarat el.

Președintele fracțiunii Platformei DA, Alexandru Slusari a atenționat că acest acord ar putea permite cuplarea datoriilor pentru gaz în valoare de 6,5 miliarde de dolari la acest credit.

Acest acord a fost negociat foarte prost, fără implicarea MAEIE. Negocierile au fost în stil colonial. Se încearcă cuplarea Republicii Moldova la interesele financiare străine mafiote”, a spus reprezentantul PPDA.

Deputatul Octavian Țîcu este de părere că acest credit este unul geopolitic și va băga Republica Moldova într-o sclavie financiară. Deputatul consideră că acest acord de împrumut este și unul politic, deoarece a fost o dorință de revanșă a socialiștilor în fața UE că pot găsi bani în altă parte. E un credit politic bazat pe o dorință de revanșă.

Atât PSRM, cât și PDM vor trage o țeapă Guvernului rus. Pentru că prevederile acestui acord vor putea fi contestate în orice legislație internațională și Rusia va pierde, asta dacă vom avea un guvern pro-european”, a spus Octavian Țâcu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău