Ultima lună de primăvară începe cu vreme mai rece față de alți ani

  • 01 Mai 2023 11:37
Ultima lună de primăvară începe cu vreme mai rece față de alți ani

Prima săptămână din luna mai se anunță cu cer variabil și cu temperaturi instabile, puțin mai scăzute față de indicatorii obișnuiți ai perioadei, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Potrivit meteorologilor, în următoarele zile se așteaptă cer noros, pe alocuri ploi slabe de scurtă durată și maxime termice de 20 de grade. Mai frig va fi în nordul țării, unde termometrele vor arăta până la 17 grade Celsius, scrie sursa citată.

În calendarul popular, Mai este denumită „Florar” sau „Frunzar”, fiind considerată luna ierburilor și florilor. „Acum se consideră că Raiul coboară pe pământ, pajiștile sunt verzi și pline de flori multicolore, iar frunzișul pădurilor și livezilor tresare sub adierea vântului”, indică surse folclorice.

În luna mai are loc creșterea în continuare a temperaturii aerului, valorile medii constituind în teritoriu între +15ºC în nord și +16ºC în sud. Cel mai rece mai, pentru toată perioada de măsurători instrumentale pe mare parte a teritoriului țării, a fost cel din anul 1980, când temperatura medie lunară a aerului s-a situat între +11,4ºC (Briceni) și +13,4ºC (Bălțata). Cea mai caldă lună mai a fost în 2003, când temperatura medie a aerului a oscilat în teritoriu între +19,8ºC (Briceni) si +21,1ºC (Dubăsari).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău