UE vrea stocuri de gaz de 90% pentru iarna viitoare până în noiembrie și reflectează la plafonarea prețurilor (comisar)

  • 22 Martie 2022 19:11
UE vrea stocuri de gaz de 90% pentru iarna viitoare până în noiembrie și reflectează la plafonarea prețurilor (comisar)

Uniunea Europeană vrea să le impună statelor membre să-și asigure 90% din stocurile de gaz până în noiembrie și "reflectează la o plafonare a prețurilor gazului și a electricității", a declarat marți Maros Sefcovic, vicepreședinte pentru relații interinstituționale al Comisiei Europene, relatează AFP.

"Vom propune un cadru legislativ care va obliga fiecare țară să-și asigure rezervele de gaz la nivel de 90% înainte de 1 noiembrie, pentru a fi mai rezilienți în caz de evoluții geopolitice sau de ierni aspre", a anunțat el după o reuniune a miniștrilor afacerilor europene ai Celor 27, transmite Agerpres.

Propunerea Comisiei Europene, care prevede controale regulate ale rezervelor, va fi prezentată miercuri, apoi înaintată statelor și Parlamentului European. Ea se înscrie în obiectivul UE de a reduce cu două treimi încă din acest an achizițiile de gaz rusesc, de care rămâne foarte dependentă.

În foaia sa de parcurs energetică de pe 8 martie, executivul european a evocat obiectivul de 90%, dar fixând termenul limită la sfârșitul lui septembrie. La începutul lui martie, stocurile europene erau asigurate în proporție de 30%.

Măsura este una care întrunește un consens larg dar "dezbaterile vor continua pentru a avea reguli uniforme și consolidate de stocare", a declarat secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, al cărui țară exercită președinția semestrială a Consiliului UE.

Bruxellesul își va prezenta miercuri și proiectul său privind viitoare achiziții de gaz în grup, care ar permite utilizarea "greutății economice enorme a Europei" pentru a obține cele mai bune prețuri.

"Un grup de lucru special va fi în contact strâns cu statele și cu principalii actori ai sectorului (...) ar trebui să cooperăm, nu să ne facem concurență" pe piețele internaționale, a subliniat Maros Sefcovic. Aceasta coordonare ar urma să contribuie la diversificarea aprovizionării UE în afara Rusiei.

În cele din urmă "vom reflecta la plafonarea prețurilor electricității și a gazului, pentru a atenua" explozia prețurilor "pentru consumatori", a mai spus Sefcovic, observând că volatilitatea pieței poate "agrava sărăcia energetică" și "submina competitivitatea industriei".

Statele rămân divizate. "Reducerea dependențelor noastre întrunește mai mult consens decât reforma piețelor noastre și dezvoltarea de instrumente de control al prețurilor (...) Discuția este dificilă asupra chestiunii plafonării prețurilor în perioade de creștere puternică", a recunoscut Clément Beaune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
-2,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău