UE vrea să pună capăt contractelor de import de gaze naturale pe termen lung, care sunt preferate de Rusia

  • 14 Decembrie 2021 12:36
UE vrea să pună capăt contractelor de import de gaze naturale pe termen lung, care sunt preferate de Rusia

Uniunea Europeană intenționează să adopte o poziția dură pentru a pune capăt contractelor pe termen lung de import de gaze naturale, în cadrul tranziției sale verzi, ceea ce reprezintă o lovitură pentru principalul său furnizor, Rusia, transmite Bloomberg, potrivit DIGI24.ro.

Executivul comunitar vrea să împiedice ca astfel de contracte să fie prelungite dincolo de 2049, în cadrul unei reforme de amploare a piețelor sale energetice, se arată într-o serie de documente consultate de Bloomberg News. De asemenea, Comisia Europeană va propune și măsuri pentru a întări securitatea aprovizionării, într-un moment în care blocul comunitar se confruntă cu prețuri record la gaze și un posibil deficit de aprovizionare la iarnă, notează sursa citată

Planul Comisiei, care ar urma să fie dezvăluit miercuri, merge în sensul opus al solicitărilor venite din Rusia, care furnizează aproximativ o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Autoritățile de la Moscova preferă de mult timp contractele încheiate pe termen lung și au cerut în mod repetat UE să semneze mai multe astfel de contracte pe termen lung, ca o condiție pentru a prelungi un acord privind livrarea de gaze via fostele state din URSS și după 2024.

Ca răspuns la îngrijorările exprimate de unele state membre, potrivit cărora Kremlinul folosește gazele naturale ca o armă politică, propunerile ce urmează să fie anunțate de executivul comunitar vor permite de asemenea țărilor membre să reacționeze mai eficient în situații de criză.

Șefii de guvern din statele membre UE urmează să discute toate aceste propuneri de măsuri la un summit care va avea loc joi la Bruxelles, conform Agerpres.

Riscurile cu care se confruntă Europa sunt în creștere pentru această iarnă, în condițiile în care gradul de umplere a depozitelor de gaze este la un minim istoric pentru acest moment al anului și nu se întrevede un sfârșit al crizei. Tensiunile crescute dintre Rusia și Ucraina riscă să afecteze și mai mult aprovizionarea cu gaze, inlusiv riscul ca criza energetică să persistă și în următorul sezon de încălzire.

Pentru a crește reziliența UE, Comisia vrea să propună o abordare mai strategică în ceea ce privește stocarea de gaze naturale, inclusiv măsuri care să asigure un grad ridicat de umplere a depozitelor la începutul sezonului de încălzire.

Atunci când vor evalua riscurile la nivel regional, statele membre vor trebui să includă și o analiză a nivelului stocurilor lor de gaze în rândul riscurilor potențiale la adresa securității aprovizionării, chiar și în cazul în care depozitele sunt deținute de companii străine. Dacă sunt identificate riscuri, statele membre vor trebui să introducă contra-măsuri precum obligativitatea unui nivel minim de umplere a depozitelor, cereri de oferte și licitații.

Propunerile Comisiei permit și achiziționarea în comun de gaze naturale, pe bază voluntară, de către operatorii de sistem pentru crearea unor stocuri strategice de gaze care să poată fi utilizate în situații de urgență.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău