UE vrea să interzică aurul rusesc în noul pachet de sancțiuni împotriva Moscovei
-
01 Iulie 2022 15:55
Uniunea Europeană lucrează la un nou set de sancțiuni, care să vizeze aurul rusesc, pentru a copia o inițiativă a G7 destinată să restrângă și mai mult resursele de venituri ale Moscovei, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar.
Rusia este al doilea mare producător mondial de aur, iar în 2021 exporturile sale de metal galben sunt estimate la 12,6 miliarde de lire sterline. La începutul acestei săptămâni, Marea Britanie, SUA, Japonia și Canada au dezvăluit planuri referitoare la interzicerea de noi importuri de aur din Rusia, în ideea de a limita capacitatea lui Vladimir Putin de a-și finanța forțele armate, precum și încercările oligarhilor ruși de a evita impactul sancțiunilor financiare prin achiziționarea de aur, notează Agerpres.
Potrivit surselor citate de Bloomberg, pregătirile pentru un nou pachet de sancțiuni europene care să vizeze Rusia sunt în derulare, iar unele state membre vor includerea de măsuri suplimentare la propunerile Bruxelles-ului, înaintea ca acestea să fie prezentate statelor membre spre aprobare.
În plus, noul pachet va include și revizuiri la măsurile aprobate anterior, precum ajustări la regulile cu privire la tranzitul bunurilor supuse la sancțiuni spre enclava rusească Kaliningrad, au dezvăluit sursele, care au dorit să își păstreze anonimatul.
Liderii G7 care s-au reunit în Germania la începutul acestei săptămâni au căzut de acord să discute și opțiunile cu privire la o plafonare a prețului pentru petrolul rusesc, inclusiv prin interzicerea unor servicii precum asigurarea necesară celor care vor să transporte țiței și produse petroliere, dacă petrolul rusesc nu va fi achiziționat la un preț mai mic decât plafonul convenit.
Cu toate acestea, ambasadorilor statelor membre la UE li s-a spus la o reuniune care a avut loc zilele trecute că acest mecanism nu va fi pus în aplicare prea curând.
De asemenea, un grup de state membre au cerut sancțiuni mai dure, inclusiv asupra gazelor naturale rusești, însă în prezent există un apetit redus la nivelul blocului comunitar pentru astfel de acțiuni curajoase, având în vedere că UE se confruntă cu creșteri de prețuri și probleme în aprovizionarea cu gaze.
În schimb, accentul în perioada următoare ar urma să fie spre consolidarea și extinderea măsurilor actuale, cum ar fi restricțiile asupra exporturilor de tehnologie, precum și a sancțiunilor impuse oligarhilor și entităților rusești.
Până acum statele membre UE au înghețat active în valoare de 14 miliarde de euro aparținând oligarhilor ruși sancționați. Acum UE și aliații săi caută modalități pentru a identifica și a ținti mai bine activele persoanelor sancționate, iar unele țări vor clarificări cu privire la modul în care să acopere costurile cu activele înghețate.