UE vrea să înghețe fondurile europene în cazul țărilor membre care nu respectă statul de drept

  • 17 Ianuarie 2019 09:21
UE vrea să înghețe fondurile europene în cazul țărilor membre care nu respectă statul de drept

Uniunea Europeană își dorește, printr-un proiect de regulament privind protecția bugetului UE, să limiteze sau chiar să înghețe finanțarea în cazul țărilor membre în care există deficiențe generalizate în aceea ce privește statul de drept. În dezbaterea care a avut loc miercuri seară, 16 ianuarie, la Strasbourg, reprezentanți ai grupurilor politice și-au exprimat părerile asupra textului și și-au anunțat opțiunile de vot, relatează News.ro.

Raportul referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind protecția bugetului Uniunii în cazul unor deficiențe generalizate în aceea ce privește statul de drept în țările membre a fost prezentat miercuri seară, la Strasbourg, de Eider Gardiazabal Rubial (social-democrați) și Petri Sarvamaa (creștin-democraților).

Comisarul Günther Oettinger a spus: „Avem un program complet. În cazul fiecărui stat trebuie să ne asigurăm că judecătorii, curțile de justiție sunt imparțiale. Din punct de vedere al managementului banilor, să fie eficient”.

„Articolul 7 din Tratatul UE nu este o chestiune de sancționare, ci una de protejare a banilor Uniunii Europene. Trebuie să avem un mecanism cu măsuri potrivite  care va sancționa deficiențele generalizate în ceea ce privește statul de drept în statele membre. Trebuie să fie proporțional cu gravitatea abaterii. Măsurile trebuie aplicate responsabil, să nu se resfrângă asupra cercetătorilor ori studenților, între alții”, a mai declarat Oettinger. 

El a asigurat că, în ceea ce privește aplicarea acestui regulament, vor fi primite informații de la Curtea Europeană și alte instituții europene.

Legat de modul de implementare, comisarul a mai spus că Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene vor discuta pe această temă. „Totul trebuie să fie limpede, să nu existe zone gri. Trebuie să existe și flexibilitate, pentru a avea instrumente pentru situații neprevăzute. Mecanismul statului de drept este o piatră de hotar pentru planul financiar 2021 - 2027”, a conchis comisarul.

Helmut Scholz (Confederal Group of the European United Left - Nordic Green Left) a apreciat că este important ca bugetul UE să fie protejat față de deficiențele generalizate în ceea ce privește statul de drept în țările membre. „Trebuie să fie transparent și să existe proporționalitate”, a susținut și europarlamentarul german.

Liadh Ni Riada, colega lui Scholz, a cerut ca în text să fie stipulat că trebuie să existe „dovezi că ceva este în neregulă”. Pe de altă parte, polonezul Stanisław Żółtek a precizat: „Ne-ar plăcea să rămâne în UE, dar dacă devine o forță de ocupație, ne retragem”. 

Social-democrata Ines Ayala Sender a declarat că ar prefera sancțiuni politice directe. „Dacă nu avem judecători independenți, nu putem proteja banii europeni”, a fost ea de acord. „Încercăm să schimbăm obiceiurile guvernelor și cred că este important să ne asigurăm că Parlamentul European e implicat”.

Din partea liberalilor, Anneli Jaateenmaki a apreciat propunerea ca fiind una bună. „Trebuie aduse dovezi că există o punte de legătură cu statul de drept”, a fost sugestia ei privind completarea textului. „Sunt îngrijorată cu privire la cum va afecta beneficiarii finali”, a mai spus ea înainte de a asigura raportorii de sprijinul grupului ei politic.

Marian-Jean Marinescu (PPE) a afirmat: „Avem nevoie de acest regulament. Bugetul trebuie cheltuit cu eficiență. Dacă nu este respectat dtatul de drept, trebuie să se intervină”. El a admis că lipsesc anumite explicații din text și că trebuie oferite garanții că beneficiarii proiectelor nu vor fi afectați. „Sper că negocierile cu Consiliul Uniunii Europene vor elimina neclaritățile pentru a aplica regulamentul”.

Răzvan Popa (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, S&D) a spus că „introducerea unui astfel de regulament e un pas riscant” și că trebuie să existe criterii clar definite. Gabriela Zoană, din același grup, a apreciat că raportul relevă „o fermă orweliană, în care unele state sunt mai egale decât altele. Dacă doriți ca mâine să votăm acest raport, să votăm mai întâi ca mecanismul de cooperare și verificare să fie pentru toate statele”. 

Votul în Parlamentul European va avea loc joi, după prânz, la Strasbourg. Proiectul de regulament va merge apoi la Consiliu, pentru a fi aprobat.

sursa: digi24

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău