UE vrea să impună reguli mai stricte privind aprovizionarea cu medicamente pentru a evita dependența de autocrații

  • 13 Octombrie 2021 09:05
UE vrea să impună reguli mai stricte privind aprovizionarea cu medicamente pentru a evita dependența de autocrații

Producătorii de medicamente s-ar putea confrunta cu reguli mai stricte pentru a asigura aprovizionarea de produse farmaceutice în Uniunea Europeană, au declarat marți oficialii UE. Prin această măsură, blocul comunitar încearcă să-și reducă importurile de produse farmaceutice din China și alte „autocrații” străine, relatează Reuters.

Anul trecut, la începutul pandemiei de COVID-19, cele 27 state membre s-au confruntat cu probleme în ceea ce privește obținerea unei game largi de medicamente și ingredientele ale acestora, care proveneau din India și China. Acest lucru s-a datorat faptului că proviziile s-au diminuat pe fondul blocajelor naționale și al restricțiilor privind exporturile, scrie digi24.ro.

„Trebuie să ne actualizăm legislația pentru a acoperi lipsurile noastre în ceea ce privește obligația mai puternică de aprovizionare și o mai mare transparență în lanțul de aprovizionare”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, în cadrul unei reuniuni în Slovenia a miniștrilor pentru sănătate din UE.

Noile reglementări europene au rolul să reducă dependența UE de produsele medicale non-europene 

Modificarea normelor în privința aprovizionării cu medicamente vizează, de asemenea, reducerea dependenței Uniunii Europene în ceea ce privește ingredientele care sunt folosite pentru producerea medicamentelor și care provin din străinătate.

Comisia Europeană estimează că două treimi din oferta globală a acestor produse medicale este concentrată în India și China.

„Criza a arătat că suntem prea dependenți de China și de alte țări terțe atunci când vine vorba de produse farmaceutice", le-a declarat ministrului german al sănătății, Jens Spahn, reporterilor înainte de întâlnirea din Slovenia. 

Odată cu criza generată de pandemia de COVID-19, care a forțat UE să-și crească independența farmaceutică, nevoia pieței europene de bunuri de toate tipurile de pe alte continente s-a accentuat.

„Imaginați-vă o lume în care vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 ar fi fost dezvoltate numai în China sau Rusia, iar democrațiile occidentale și mai ales Uniunea Europeană ar fi depins de aceste autocrații pentru a achiziționa dozele necesare de vaccin. Nu ar fi fost o lume bună", a mai precizat ministrul Spahn.

Schimbarea trebui să țină cont de sistemul prin care funcționează industria farmaceutică 

Urgența schimbării trebuie însă combinată cu o evaluare atentă a modului în care funcționează industria, au declarat oficialii UE. De altfel, Comisia Europeană intenționează să facă propuneri legislative abia în decembrie 2022, potrivit proiectului privind programul de lucru, pe care l-au consultat jurnaliștii de la Reuters și care urmează să fie publicat în zilele următoare.

Un oficial al UE a spus că producătorilor de medicamente li se pot oferi stimulente pentru a inova, cu condiția să accepte obligații mai stricte de aprovizionare în întreaga Uniune Europeană.

Producătorilor de medicamente li se cere deja să asigure aprovizionarea minimă cu medicamente, dar obligațiile variază de la un stat membru la altul și sunt considerate a nu fi suficient de stricte.

Un oficial european apropiat dosarului, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat pentru Reuters că în conformitate cu noile reglementări, companiilor care produc medicamente li se pot cere să aibă planuri de criză și să ofere avertizări din timp atunci când apar potențialele riscuri de penurie. În Franța, producătorii de medicamente se confruntă deja cu amenzi dacă nu avertizează autoritățile publice atunci când încep să se diminueze stocurile de produse farmaceutice. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău