Ursula von der Leyen: UE va propune în această săptămână un sprijin financiar pentru Ucraina de 18 miliarde de euro, pentru a ajuta Kievul să-și acopere nevoile de finanțare în 2023

  • 07 Noiembrie 2022 11:40
Ursula von der Leyen: UE va propune în această săptămână un sprijin financiar pentru Ucraina de 18 miliarde de euro, pentru a ajuta Kievul să-și acopere nevoile de finanțare în 2023

Uniunea Europeană va propune în această săptămână un pachet financiar substanțial de sprijin pentru Ucraina, în valoare totală de 18 miliarde de euro, pentru a ajuta această țară invadată de Rusia să-și acopere în 2023 nevoile de finanțare, l-a informat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-o discuție telefonică pe care au avut-o duminică.

Potrivit unui comunicat al executivului european, ”ambii lideri au recunoscut importanța asigurării unei finanțări predictibile și constante a funcțiilor esențiale ale statului”.

Sprijinul, care va fi defalcat în sume lunare de 1,5 miliarde de euro, va lua forma unor ”împrumuturi pe termen lung extrem de avantajoase, cu acoperirea costului dobânzilor” și va contribui, de asemenea, la ”sprijinirea reformelor din Ucraina și a parcursului acesteia către aderarea la UE”.

În viziunea Ursulei von der Leyen, ”eforturile depuse în prezent de UE ”ar trebui dublat de un sprijin similar din partea altor donatori importanți”.

Liderii au discutat, de asemenea, despre ”importanța asigurării faptului că exporturile agricole ale Ucrainei pot ajunge în lume”.

”Pe lângă sprijinul deplin pentru eforturile ONU de a ajunge la un acord cu Rusia cu privire la Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, liderii au discutat, de asemenea, despre planurile de extindere a capacităților culoarelor de solidaritate UE-Ucraina, care au fost folosite până în prezent pentru a transporta marea majoritate a exporturilor agricole și neagricole ucrainene de la începutul războiului cu Rusia. În cele din urmă, liderii au discutat despre consolidarea sancțiunilor, precum și despre rolul negativ jucat de sprijinul acordat de Iran pentru agresiunea Rusiei și despre modul în care se poate răspunde”, transmite caleaeuropeana.ro.

Șefii de stat sau de guvern au decis la finalul lunii mai să mobilizeze o asistență excepțională suplimentară de până la 9 miliarde de euro pentru Ucraina cu scopul de a acoperi nevoile urgente de lichidități ale guvernului de la Kiev.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău