UE va livra Ucrainei în luna august primul sprijin militar finanțat din profiturile excepționale generate de activele rusești blocate: 1,4 miliarde de euro pentru muniție și apărare aeriană

  • 12 Iulie 17:44
UE va livra Ucrainei în luna august primul sprijin militar finanțat din profiturile excepționale generate de activele rusești blocate: 1,4 miliarde de euro pentru muniție și apărare aeriană

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, i-a reconfirmat ministrului ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, ”angajamentul UE de a continua să ofere asistență militară Ucrainei, acum și pe termen lung”, transmite caleaeuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, oficialul european a anunțat într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter, că Uniunea Europeană va ”livra în curând prima tranșă din profiturile excepționale din activele înghețate ale Rusiei: 1,4 miliarde de euro pentru muniție, apărare aeriană și sprijin pentru industria de apărare a Ucrainei”.

Conform mențiunilor ministrului ucrainean de externe, acești bani ar urma să fie livrați Kievului în luna august.

”Mulțumesc UE pentru decizia importantă privind utilizarea profiturilor din activele rusești înghețate pentru Fondul de asistență pentru Ucraina, care urmează să fie direcționate către nevoile de apărare ale Ucrainei.  În total 2,5-3 miliarde de euro anual. Prima tranșă de 1,4-1,5 miliarde de euro va deveni disponibilă la începutul lunii august 2024 și va fi cheltuită pentru: muniție, apărare aeriană și sprijin pentru producătorii ucraineni. Echipamentele finanțate de UE urmează să fie livrate Ucrainei până la sfârșitul anului 2024”, a detaliat Rustem Umerov.

Amintim că miniștrii de externe din cele 27 de state membre ale UE au aprobat la 24 iunie un ajutor militar de 1,4 miliarde de euro pentru Ucraina, pachetul urmând să fie finanțat pentru prima dată din veniturile provenite din activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei.

Banii sunt direcționați către Ucraina prin intermediul Fondului de asistență pentru Ucraina, nou înființat, a cărui valoare se ridică la aproximativ 6 miliarde de euro. El  va permite UE să sprijine în continuare nevoile în evoluție ale forțelor armate ucrainene prin furnizarea de echipamente militare letale și neletale și de instruire.

Acest fond va încerca să maximizeze valoarea adăugată a UE în ceea ce privește furnizarea unui sprijin operațional mai mare și mai bun Ucrainei, completând eforturile bilaterale ale statelor membre ale UE și concentrându-se pe creșterea achizițiilor comune din partea industriilor de apărare europeană și norvegiană.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
23,85
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,09 m/s
Thu
26
Fri
28
Sat
24
Sun
26
Mon
26
Arhivă Radio Chișinău