UE va investi 1,2 miliarde euro în sprijinul a 61 de proiecte de cooperare industrială în domeniul apărării

  • 05 Decembrie 2022 19:17
UE va investi 1,2 miliarde euro în sprijinul a 61 de proiecte de cooperare industrială în domeniul apărării

Comisia Europeană și-a anunțat luni planurile de a acorda o finanțare totală din partea UE de aproape 1,2 miliarde euro în sprijinul a 61 de proiecte colaborative de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării, selecționate în urma primei cereri de propuneri organizate în cadrul Fondului european de apărare (FEA), informează un comunicat de presă Agerpres.

Prin propunerile selecționate pentru finanțare, FEA va sprijini proiecte de ultimă generație în materie de capabilități în domeniul apărării, precum următoarea generație de aeronave, tancuri și nave de luptă, și tehnologii critice în domeniul apărării cum ar fi cloud-ul militar, inteligența artificială, semiconductorii, spațiul, cibernetica sau contramăsurile medicale. Fondul va fi un vârf de lance și în privința tehnologiilor disruptive, îndeosebi tehnologiile cuantice și materialele noi, și va explora potențialul IMM-urilor și al întreprinderilor nou-înființate promițătoare.

„Cele aproape 700 de întreprinderi care se vor ocupa cu cercetarea și dezvoltarea următoarei generații de tehnologii inovatoare în domeniul apărării prin intermediul finanțării UE vor pune în mișcare o bază industrială rezilientă și competitivă. IMM-urile reprezintă 43% din entitățile participante la proiectele selecționate, ceea ce demonstrează că programul Fondului european de apărare implică cu adevărat lanțul valoric industrial al UE în integralitatea sa”, a declarat vicepreședinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

„Prin investirea a 1,2 miliarde euro în 61 de proiecte de cooperare europeană în domeniul apărării, Fondul european de apărare furnizează astăzi rezultate concrete în procesul de construire a unei industrii europene a apărării mai integrate, care favorizează inovarea și furnizează capabilități de vârf forțelor noastre armate”, a declarat la rândul său comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.

Potrivit Executivului comunitar, Fondul european de apărare (FEA) este adecvat scopului său având în vedere un număr record – depășind cu mult programele precedente – de 142 de propuneri primite. De asemenea, aproape 700 de entități juridice din 26 de state membre ale UE și din Norvegia participă la propunerile selecționate. În plus, propunerile selecționate implică 18 entități din 8 state membre ale UE și din Norvegia iar IMM-urile reprezintă peste 40% din toate entitățile implicate în propunerile selecționate, primind aproape 20 % din totalul finanțării UE solicitate. De asemenea, se asigură un bun echilibru între cercetare și dezvoltarea capabilităților: un cuantum de 322 de milioane euro pentru finanțarea a 31 de proiecte de cercetare și 845 de milioane euro pentru finanțarea a 30 de proiecte la scară largă menite să dezvolte sisteme și tehnologii pentru capabilitățile de apărare.

Serviciile Comisiei vor începe acum pregătirea acordului de grant cu consorțiile solicitante selecționate. După încheierea cu succes a pregătirilor pentru acordul de grant și adoptarea de către Comisie a unei decizii de atribuire, acordurile de grant vor fi semnate înainte de sfârșitul anului.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
-0,04
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Sat
0
Sun
-2
Mon
-2
Tue
-2
Wed
-2
Arhivă Radio Chișinău