UE va avea un fond european pentru apărare destinat cercetării și achiziției de armament în comun

  • 30 Noiembrie 2016 18:55
UE va avea un fond european pentru apărare destinat cercetării și achiziției de armament în comun

Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri un "plan de acțiune" menit să stimuleze cercetarea în domeniul apărării și folosirea în comun a echipamentelor militare ale statelor Uniunii Europene, transmite AFP

Principala măsură a planului o constituie crearea 'unui fond european pentru apărare', care va avea două componente. Prima are în vedere finanțarea unor programe de cercetare și dezvoltare a tehnologiilor militare, iar cea de-a doua va lua forma unui instrument financiar care va permite statelor membre să achiziționeze în comun echipamente militare, cum ar fi drone sau elicoptere.

'Lipsa cooperării între statele membre în domeniul securității și apărării are un cost anual cuprins între 25 și 100 de miliarde de euro', precizează executivul comunitar în comunicatul ce prezintă această inițiativă.

Pentru cercetarea în sectorul militar, CE intenționează să mobilizeze circa 90 de milioane de euro pe an până în anul 2020, dorința executivului comunitar fiind ca ulterior să se ajungă la 500 de milioane de euro pe an.

Cât despre fondul consacrat achizițiilor comune de tehnică militară, executivul comunitar îl estimează la aproximativ cinci miliarde de euro pe an.

Acest plan, care va fi supus aprobării Consiliului European din 15-16 decembrie, vine în completarea foii de parcurs adoptate de statele UE pe 14 noiembrie și care prevede măsuri menite să faciliteze desfășurarea de trupe și îmbunătățirea activității structurilor de comandă a misiunilor UE prin crearea unei 'structuri permanente'.

Planul de acțiune prezentat miercuri de CE este văzut și ca o reacție la poziția președintelui ales al SUA, Donald Trump, care a cerut partenerilor europeni din NATO să-și sporească bugetele militare și să nu se mai bazeze doar pe protecția oferită de trupele americane.

Franța și Germania spun că a folosi resursele în comun ar putea să fie singura cale de a apune la punct o forță militară adecvată. Oficialii UE au indicat fuzionarea companiilor care produc sisteme antirachetă din Franța, Italia și Marea Britanie în 2001 pentru a crea MBDA, singurul grup european capabil să proiecteze și să producă sisteme la nivel internațional.

Risipa reprezintă o altă problemă, mai ales că guvernele europene preferă companiile naționale care fabrică armament. Conform datelor UE, blocul are 19 tipuri de blindate pentru infanterie, în comparație cu SUA care dețin doar un singur tip.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău