UE va acorda suport pentru îmbunătățirea managementului Fondului Ecologic Național din Moldova

  • 22 Iunie 2020 18:41
UE va acorda suport pentru îmbunătățirea managementului Fondului Ecologic Național din Moldova

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) va beneficia de suportul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în cadrul proiectului EU4ENVIRONMENT, pentru îmbunătățirea managementului Fondului Ecologic Național (FEN). Activitățile proiectului au fost coordonate recent de MADRM și OCDE, în cursul unei ședințe online, transmite MOLDPRES.

Potrivit MADRM, părțile au coordonat activitățile pe termen scurt, în cea de-a doua jumătate a anului 2020, și pe termen lung – pentru anii 2021-2022, prezentând concomitent progresul în implementarea activităților EU4Environment orientate spre consolidarea capacităților FEN.

Fondul Ecologic Național este în proces de reformă și necesită îmbunătățirea capacităților de management. Noul proiect de Regulament al FEN se află în proces de elaborare, iar primul concept a fost supus consultărilor interne. Conform procedurilor  guvernamentale, Regulamentul ar putea fi aprobat într-o perioadă de până la cinci  luni. Avem nevoie de elaborarea Manualului Operațional pentru FEN care să includă: formulare de cerere, formulare de evaluare, formulare de raportare și monitorizare a proiectului la toate etapele; indicatorii și criteriile pentru controlul și performanța calității, precum și responsabilitățile personalului, inclusiv instruirea acestuia”, a explicat Maxim Popov, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Oficialul a comunicat că așteptările pe termen scurt sunt de a consulta și revizui proiectul Regulamentului FEN, de a elabora Manualul Operațional în baza regulamentului și a practicilor UE și de a dezvolta capacitățile angajaților.  „Pe termen lung (2021-2022), obiectivele noastre sunt de a evalua cadrul de plăți și taxe de mediu pentru asigurarea și perfecționarea surselor de venit al FEN și racordarea utilizării mijloacelor parvenite din aceste plăți pentru problemele de mediu, din care și propunerea noilor mecanisme administrative și economice sau modalități de operare a FEN”, a spus Popov.

Proiectul „Uniunea Europeană pentru mediu” (EU4Environment), este finanțat de Uniunea Europeană și urmărește scopul de a susține cele șase țări ale Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina să își păstreze capitalul natural și să sporească bunăstarea oamenilor din punct de vedere al mediului prin susținerea acțiunilor legate de mediu, demonstrând și deblocând oportunitățile pentru creșterea mai verde și stabilind mecanisme pentru gestionarea mai bună a riscurilor și a impacturilor asupra mediului. Proiectul cu un buget de 20 de  mln de euro, este implementat de cinci organizații partenere: OCDE, CEE ONU, Programul ONU pentru Mediu (UN Environment), Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) și Banca Mondială, în perioada 2019-2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-2,82
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău