UE, UNICEF și PNUD lansează programul de promovare a educației de calitate și a oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți

  • 28 Martie 15:55
UE, UNICEF și PNUD lansează programul de promovare a educației de calitate și a oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți

Cu suportul financiar al Uniunii Europene și în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, UNICEF și PNUD vor îmbunătăți calitatea educației în școlile din Moldova.

Proiectul „Promovarea educației de calitate și a oportunităților de învățare pe parcursul vieții pentru toțiˮ este finanțat de Uniunea Europeană și va fi implementat, în perioada 2024-2027, de către PNUD și UNICEF.

Ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a menționat că proiectul Uniunii Europene este „un bun prieten al Institutului Național de Educație și Leadershipˮ, care a fost lansat în luna februarie și în care deja este în proces de recrutare a mentorilor la nivel național.

„Ne-am stabilit acel obiectiv să avem 1000 de mentori funcționali în sistem, începând cu luna septembrie, iar proiectul vine atât cu suport metodologic, asistență tehnică, cât și cu acoperirea costurilor pentru acești mentori în primele 6-9 luni de activitate, o contribuție foarte generoasă din partea Uniunii Europene, pentru care le suntem recunoscătoriˮ, a spus ministrul.

Dan Perciun a mai spus că proiectul va contribui la fortificarea rețelei școlilor model, acele 35 de instituții de învățământ care trebuie să devină poli regionali de atracție pentru părinții care astăzi au copii în instituții de învățământ foarte mici.

„Proiectul o să ne sprijine atât pe partea de digitalizare a acestor instituții de învățământ, cât și pe partea de accesibilizare a lor. Alături de UNICEF și PNUD, vom face investiții în zece instituții de învățământ, ceea ce ne va apropia de obiectivul nostru general de a ajunge la 70 de milioane de euro investiți în această rețea.  La fel, din acest proiect vor fi procurate autobuze, în așa fel încât să putem asigura accesul la educația de calitate pentru fiecare copil  care își dorește acest lucruˮ, a declarat ministrul.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a declarat că este una dintre cele mai mari inițiative Uniunii Europene din ultimii ani de susținerea educației și competențelor din Republica Moldova.

„Sistemul de învățământ din Republica Moldova a parcurs un drum impresionat de modernizare. De la adaptarea Codului Educației în 2014, sistemul a reconceptualizat viziunea sectorului și l-a aliniat treptat la standardele europene. În cadrul Acordului de Asociere, educația a fost un domeniu de cooperare în relațiile bilaterale dintre UE și Republica Moldova. În toți acești ani, UE a oferit contribuții importanteˮ, a comunicat diplomatul.

Reprezentanta de țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, a spus că mediul de învățare trebuie să se schimbe, elevii trebuie să fie implicați ca participanți activi în propria lor cale de învățare, indiferent de contextele din care vin.

„Dacă vorbim despre o școală modernă pentru fiecare copil, atunci trebuie să încercăm să creăm școli care promovează colaborare și coeziune socială, unde fiecare copil își găsește un loc în școalăˮ, a spus reprezentantă de țară UNICEF în Moldova.

Maha Damaj a remarcat că și profesorii au nevoie de instruire pentru a îmbrățișa această schimbare, precizând că în programul dat UNICEF este mândru să susțină instruirea profesorilor prin înființarea Institutului Național de Educație și Leadership (INEL).

Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova, a declarat că acest program ambițios lansat astăzi se aliniază cu misiunea de bază a PNUD pentru a avea rezultate educaționale mai bune care vor extinde oportunitățile pentru toți oamenii să-și trăiască viețile pe care își le doresc.

Daniela Gasparikova a spus că un aspect cheie pentru reducerea sărăciei și pentru progresul economic este educație, de aceea trebuie să fie dezvoltate programe de învățare pe tot parcursul vieții. Oamenii trebuie să fie pregătiți pentru piața muncii, pentru a putea valorifica oportunitățile care le vin în cale.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău