UE trebuie să accelereze instalarea stațiilor de încărcare a automobilelor electrice susține Curtea de Conturi Europeană

  • 13 Aprilie 2021 18:50
UE trebuie să accelereze instalarea stațiilor de încărcare a automobilelor electrice susține Curtea de Conturi Europeană

Uniunea Europeană este încă departe de a atinge ținta din Pactul verde de un milion de puncte de încărcare a automobilelor electrice până în 2025 și nu dispune de o foaie de parcurs strategică globală pentru electromobilitate, arată un raport publicat marți de Curtea de Conturi Europeană (ECA), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În acest document, ECA a analizat modul în care Comisia Europeană sprijină statele membre în extinderea infrastructurii de încărcare precum și modul în care gestionează finanțarea europeană.

În pofida succeselor înregistrate, cum ar fi promovarea unui standard comun al UE privind prizele de alimentare pentru încărcarea vehiculelor electrice și îmbunătățirea accesului la diferite rețele de încărcare, continuă să existe obstacole care afectează circulația vehiculelor electrice pe teritoriul UE. Curtea a constatat că disponibilitatea stațiilor de încărcare publice variază considerabil de la o țară la alta, că sistemele de plată nu sunt armonizate și că lipsesc informații în timp real pentru utilizatori.

În 2020, deși per ansamblu s-a înregistrat o scădere a numărului de înmatriculări de autoturisme noi, ca urmare a pandemiei de COVID-19, cota de piață a vehiculelor electrice și a celor hibride reîncărcabile a crescut semnificativ. Rețelele de încărcare nu se dezvoltă însă în același ritm.

"Anul trecut, unul din zece autoturisme vândute în UE a fost un vehicul electric cu sursă de alimentare externă, dar infrastructura de încărcare nu este accesibilă în aceeași măsură peste tot în UE. Comisia ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a sprijini o rețea care să acopere întreaga UE și pentru a se asigura că fondurile sunt direcționate acolo unde este cea mai mare nevoie de ele", a declarat Ladislav Balko, membrul Curții de Conturi Europene responsabil de raport.

În baza Pactului verde european anunțat în decembrie 2019, UE urmărește în prezent să reducă cu 90%, până în 2050, emisiile de gaze cu efect de seră generate de transporturi, comparativ cu nivelurile din 1990. Transporturile generează aproximativ un sfert din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din UE, în principal (72%) prin intermediul transportului rutier.

Numărul de stații de încărcare în cele 27 de state membre ale UE și Marea Britanie a crescut cu aproximativ 36.000 pe an de la aproximativ 34.000 în 2014 ajungând în luna septembrie 2020 până la 250.000.

Potrivit ECA, există riscul ca obiectivul privind un milion de puncte de încărcare a automobilelor electrice până în 2025 să fie ratat dacă procesul de instalare continuă în ritmul actual. Pentru a recupera decalajul ar fi nevoie de 150.000 de noi puncte de încărcare în fiecare an, adică aproape 3.000 în fiecare săptămână.

Potrivit Curții, nu s-a realizat o analiză cuprinzătoare a deficitului de infrastructură pentru a se identifica de câte stații de încărcare accesibile publicului era nevoie, unde ar trebui amplasate acestea și categoria de putere pe care ar trebui să o furnizeze. Fondurile puse la dispoziție prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei nu au fost întotdeauna direcționate acolo unde era cea mai mare nevoie de ele și nu existau ținte clare și coerente și nici cerințe minime consecvente în materie de infrastructură la nivelul de ansamblu al UE. De asemenea, existența mai multor sisteme diferite de plată și de informații complică experiența utilizatorului. De exemplu, există puține informații coordonate între diferitele rețele privind disponibilitatea în timp real, datele privind încărcarea și detaliile de plată. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău