UE transferă către Ucraina o nouă tranșă de ajutor financiar, în valoare de 4,2 miliarde de euro

  • 14 August 09:35
UE transferă către Ucraina o nouă tranșă de ajutor financiar, în valoare de 4,2 miliarde de euro

Comisia Europeană a anunțat ieri, 13 august, transferul către Ucraina a unei noi tranșe, de 4,2 miliarde de euro, din ajutorul financiar multianual de 50 de miliarde de euro oferit de UE acestei țări până în anul 2027, relatează agenția DPA.

Aceste fonduri sunt destinate „menținerii funcționării Statului ucrainean”, a scris pe platforma socială X președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce continuă războiul cu Rusia și Kievul luptă pentru supraviețuire.

Odată cu tranșa eliberată marți, Ucraina a primit deja 12 miliarde de euro din pachetul de 50 de miliarde de euro al ajutorului financiar promis de UE eșalonat până în 2027, din care 17 miliarde reprezintă granturi și 33 de miliarde credite.

Guvernul ucrainean va folosi aceste fonduri pentru plata salariilor și a pensiilor, pentru menținerea funcțională a serviciilor de bază și susținerea reconstrucției.

Planul convenit între Kiev și Bruxelles pentru acest ajutor macrofinanciar include reforme în 15 domenii, printre care se numără energia, agricultura, transporturile, tranziția verde, transformarea digitală, precum și obiective de îndeplinit în vederea unei potențiale aderări la UE, cum ar fi adoptarea acquis-ului comunitar, gestiunea finanțelor publice, combaterea corupției și a spălării de bani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău