UE susține reforma în domeniul statisticii

  • 05 Februarie 2015 14:53
UE susține reforma în domeniul statisticii

Un proiect menit să simplifice procedurile de colectare a datelor, dar și să alinieze domeniul statisticii la norme și standarde europene, a fost lansat la 4 februarie la Chișinău.

Acesta urmează să fie pus în aplicare de o echipă de experți provenind din țări ale Uniunii Europene.

În urma implementării proiectului în Republica Moldova, la fel ca și în celelalte state europene colectarea și prelucrarea datelor statistice, ar urma să se realizeze la nivel de regiuni, stabilite după criterii internaționale, și nu la nivel de raioane, cum se întâmplă în prezent. Implementarea acestei reforme este obligatorie pentru Republica Moldova odată cu semnarea Acordului de Asociere, a subliniat liderul de proiect, Jose Cervera-Feri.

”Aplcația standardelor europene este intersantă pentru că statistica Republicii Moldova va fi comparabilă cu statistica Uniunii Europene. De exemplu, în prezent în Republica Moldova nu se calculează PIB-ul regional, în timp ce țările Uniunii Europene trebuie să calculeze acest tip de Produs Intern Brut. La asta va trebui să lucrăm, să pregătim calculele necesare și metodologia”, a declarat Jose Cervera-Feri.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău Pirkka Tapiola a subliniat importanța acestui proiect. Un proces politic decizional eficient se poate baza doar pe o informație sigură, iar statistica este una dintre principalele surse a unei astfel de informații. Aceasta oferă suport cantitativ dezvoltării, monitoriării și implementării politicilor care trebuie să aibă un efect real”, a declarat Pirkka Tapiola.

Reforma se va realiza atât printr-o ajustare a legislației naționale din domeniul statisticii, la normele europene, cât și prin intermediul unor transferuri de bune practici, traininguri și stagii de instruire pentru angajații din ministerele și agențiile implicate în acțiunile statisticii:

”Proiectul oferă posibilitatea atât angajaților Biroului Național de Statistică, Ministerului Dezvoltării Regionale, Agențiilor de Dezvoltare Regionale, unei instruiri, și totodată oferă posibilitatea formării ca persoane cu rol activ în dezvoltarea pe viitor a proiectului ” a menționat directorul Biroului Național de Statistică, Lucia Spoială.

Proiectul, cu un buget de 2 milioane de euro, bani oferiți de UE, este implementat de un consorțiu de experți din Germania, Spania, Ungaria și Slovacia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:7,2 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău