UE susține că nu are altă opțiune decât de a discuta cu talibanii

  • 14 Septembrie 2021 18:37
UE susține că nu are altă opțiune decât de a discuta cu talibanii

Uniunea Europeană nu are altă opțiune decât să discute cu noii lideri talibani ai Afganistanului, iar Bruxellesul va încerca să se coordoneze cu guvernele statelor membre pentru a organiza o prezență diplomatică la Kabul, a declarat marți pentru Reuters Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.

'Criza afgană nu s-a sfârșit', a declarat șeful diplomației europene într-un discurs în Parlamentul European la Strasbourg. 'Pentru a avea vreo șansă de a influența evenimentele, nu avem altă opțiune decât de a discuta cu talibanii', a opinat el.

Miniștrii de externe din țările UE au pus condiții pentru reluarea ajutorului umanitar și a legăturilor diplomatice cu talibanii, care au preluat controlul asupra Afganistanului la 15 august, între care respectarea drepturilor omului, în special a drepturilor femeilor.

'Poate că este un simplu oximoron să vorbim despre drepturile omului, dar despre asta trebuie să-i întrebăm', a adăugat Borrell.

Șeful diplomației europene a declarat în fața europarlamentarilor că blocul comunitar ar trebui să se pregătească să vadă afgani încercând să ajungă în Europa în cazul în care talibanii îi vor lăsa pe oameni să plece, dar afirmă că nu se așteaptă ca fluxul de migranți să fie la fel de ridicat ca cel din 2015, ca urmare a războiului din Siria.

Comisia Europeană intenționează să obțină fonduri din partea statelor membre și de la bugetul comun de 300 milioane de euro atât pe parcursul acestui an, cât și anul viitor cu scopul de a pregăti terenul pentru relocarea a 30.000 de afgani, potrivit agenției de presă citate.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău