UE | Simplificarea acordării cetățeniei rusești pentru locuitorii din estul Ucrainei exacerbează conflictul și destabilizează

  • 25 Aprilie 2019 15:00
UE | Simplificarea acordării cetățeniei rusești pentru locuitorii din estul Ucrainei exacerbează conflictul și destabilizează

Decizia Rusiei de a înlesni acordarea cetățeniei ruse pentru locuitorii regiunilor separatiste din Ucraina constituie un alt atac al Moscovei asupra suveranității ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al diplomației europene, cerându-i Rusiei să înceteze astfel de acțiuni, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri un decret prin care se simplifică procedura de obținere a pașaportului rusesc pentru locuitorii din zonele estice ale Ucrainei aflate sub controlul separatiștilor, ceea ce a determinat Kievul să ceară mai multe sancțiuni împotriva Rusiei.

"Semnarea de către președintele Putin (a ordinului pentru înlesnirea obținerii pașaportului rusesc), constituie un alt atac al Rusiei la adresa suveranității Ucrainei", a subliniat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al șefei diplomației europene Federica Mogherini. "O astfel de sincronizare arată intenția Rusiei de a continua să destabilizeze Ucraina și să exacerbeze conflictul. Așteptăm ca Rusia să se abțină de la acțiuni care contravin acordurilor de la Minsk și care împiedică reintegrarea totală a zonelor aflate în afara controlului guvernului în cadrul Ucrainei", se spune în comunicat.

Conform decretului semnat de Putin și intrat "imediat" în vigoare, o procedură simplificată va permite locuitorilor regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk, unde un conflict între separatiștii proruși și forțele ucrainene a făcut aproape 13.000 de morți în cinci ani, să primească pașaport rusesc "în trei luni" de la depunerea cererii. Potrivit acestui decret, doar locuitorii "anumitor părți" ale celor două regiuni ucrainene sunt vizați, fără alte detalii, dar nu există nicio îndoială că măsura vizează autoproclamatele republici Donețk (DNR) și Lugansk (LNR), regiuni controlate de rebelii proruși.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău