UE și ONU cer Italiei și Maltei să autorizeze „debarcarea imediată” a migranților de pe o navă care transportă sute de migranți

  • 11 Iunie 2018 15:33
UE și ONU cer Italiei și Maltei să autorizeze „debarcarea imediată” a migranților de pe o navă care transportă sute de migranți

Uniunea Europeană și Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) au cerut luni Italiei și Maltei să autorizeze imediat acostarea unei nave care transportă sute de migranți salvați pe mare, UNHCR calificând situația drept ''un imperativ umanitar urgent'', informează AFP și Reuters.

Nava Aquarius, închiriată de organizația neguvernamentală SOS Mediterana, a salvat sâmbătă 629 de migranți, între care șapte femei însărcinate, 11 copii mici și 123 de minori neînsoțiți, dar de atunci se află în așteptare în largul Italiei și Maltei, care îi refuză accesul în porturile lor.

Într-un comunicat, UNHCR ''a lansat un apel la guvernele vizate să permită debarcarea imediată a sute de persoane blocate în Mediterana de sâmbătă''.

''Există un imperativ umanitar urgent aici'', a apreciat Vincent Cochetel, emisar special al UNHCR pentru Mediterana Centrală. ''Oamenii sunt în primejdie, nu mai au provizii și au nevoie de ajutor rapid'', a adăugat el.

''Problemele mai ample de a ști cui îi revine responsabilitatea și modul în care aceste responsabilități ar trebui împărțite între state ar trebui să fie tratate mai târziu'', consideră responsabilul ONU în același comunicat.

Malta și-a reiterat duminică refuzul de a lăsa nava să acosteze, în pofida cererilor Romei.

Un purtător de cuvânt al autorităților malteze a declarat pentru AFP că salvările operate de Aquarius au avut loc în zona de căutare și salvare libiană, care intră în sfera de responsabilitate a centrului de coordonare de la Roma. Ceea ce înseamnă, potrivit acestuia, că Malta nu are nicio obligație față de migranții respectivi.

''Fundamental, principiul salvării pe mare nu ar trebui să fie pus în discuție de incidente ca acesta. Alte guverne trebuie să acționeze pentru a sprijini țările care se confruntă cu sosiri pe țărmurile lor'', a afirmat Cochetel.

Italia a primit 13.706 de migranți veniți pe calea mării de la începutul anului 2018, o scădere semnificativă în raport cu anii precedenți, menționează UNHCR.

Matteo Salvini, liderul partidului Liga din Italia (de extrema-dreaptă), devenit ministru de interne luna aceasta, a promis să reducă fluxul de migranți din Africa, blocând nava, operată de SOS Mediterana și Medici fără Frontiere, în weekend.

''Salvarea vieților pe mare este o datorie, dar transformarea Italiei într-o tabără enormă de refugiați nu este'', a scris Salvini într-un mesaj postat luni pe Facebook. ''Italia și-a plecat capul și s-a supus. De data aceasta cineva spune nu'', susține el în text.

Legislația UE cere ca solicitanții de azil să se înregistreze în prima țară de sosire, dar țări din prima linie a fluxului de migranți, cum ar fi Italia și Malta, declară că povara trebuie împărțită de toate statele membre ale blocului comunitar.

''Acesta nu este un act inuman'', a declarat ministrul transporturilor italian Danilo Toninelli, responsabil de porturile italiene și de garda de coastă. ''Este bun simț ... Cerem ca toată Europa să-și asume responsabilitatea pentru o astfel de problemă delicată și importantă ca imigrația'', a insistat el într-un interviu televizat.

Comisia Europeană a solicitat să se acționeze imediat. ''Vorbim despre oameni. Prioritatea autorităților italiene și malteze ar trebui să fie ca acești oameni să primească ajutorul de care au nevoie'', a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas.

''Facem apel la toți cei implicați să contribuie la găsirea unei soluții rapide pentru ca oamenii de la bordul Aquarius să poată fi în siguranță și să debarce cât mai curând posibil'', a afirmat el. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău