UE și Marea Britanie anunță intensificarea negocierilor pentru rezolvarea chestiunilor comerciale

  • 14 Ianuarie 2022 16:42
UE și Marea Britanie anunță intensificarea negocierilor pentru rezolvarea chestiunilor comerciale

Marea Britanie și Uniunea Europeană au anunțat vineri că își vor intensifica negocierile pentru rezolvarea chestiunilor comerciale post-Brexit, ministrul britanic de externe Liz Truss spunând că trebuie să se ajungă la un acord, potrivit Reuters.

După ce l-a primit la reședința sa rurală pe vicepreședintele Comisiei Europene Maros Sefcovic pentru discuții despre care a spus că au fost bune, Liz Truss a declarat că își dorește să se obțină progrese în rezolvarea problemelor privind implementarea regulilor care guvernează comerțul între Marea Britanie, provincia sa Irlanda de Nord și Republica Irlanda, membră a UE.

"Îmi doresc o soluție negociată. Avem un acord de convenit. Am avut discuții constructive timp de o zi", a declarat presei șefa diplomației britanice, transmite Agerpres.

Reprezentanți ai celor două părți se vor întâlni săptămâna viitoare pentru discuții detaliate, urmând ca Truss și Sefcovic să aibă o nouă întrevedere la 24 ianuarie.

"Este momentul să începem să încheiem chestiunile de pe masa discuțiilor", a scris Sefcovic pe Twitter.

Luna trecută, Truss a preluat negocierile de durată pentru rezolvarea neînțelegerilor despre cum se aplică regulile de comerț post-Brexit pentru Irlanda de Nord, pe care Marea Britanie le-a acceptat, dar despre care acum spune că nu funcționează în practică.

Pentru a evita controalele la frontieră, sursă de dispute politice, între Irlanda și Irlanda de Nord, Marea Britanie și UE au convenit ca provincia să rămână efectiv în uniunea vamală pentru bunuri a blocului comunitar, iar verificările să aibă loc în schimb asupra bunurilor care circulă între partea continentală a Marii Britanii și Irlanda de Nord.

UE a precizat că a propus soluții pentru a reduce birocrația vamală și controalele asupra produselor agroalimentare, însă Marea Britanie susține că nu vrea un sistem care să permită verificări asupra bunurilor care circulă doar în interiorul Regatului Unit și nici nu își dorește un rol de arbitraj al Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Marea Britanie a amenințat în mod repetat că va invoca Articolul 16 al Tratatului, care permite să acționeze unilateral pentru a suspenda verificările vamale asupra bunurilor care ajung în Irlanda de Nord.

"Evident, dacă nu vom face suficiente progrese, va trebui să analizăm alternativele, însă dorința mea absolută este de a avea un acord care să funcționeze pentru oameni", a spus Truss.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău