UE se arată dispusă să examineze propunerile Kievului privind eliberarea Crimeei

  • 25 Februarie 2021 14:46
UE se arată dispusă să examineze propunerile Kievului privind eliberarea Crimeei

Uniunea Europeană a publicat o declarație referitoare la împlinirea a șapte ani de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, în care subliniază că este pregătită să ia în considerare ideile Kievului privind restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei - scrie, joi, Evropeiska Prada.

Potrivit ziarului ucrainean, declarația șefului diplomației UE, Josep Borrell, făcută în numele tuturor statelor membre, a fost publicată la Bruxelles, pe 25 februarie. Declarația menționează că UE, la împlinirea a șapte ani de la anexarea violentă și ilegală a Crimeei și a Sevastopolului de către Federația Rusă, apără cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în interiorul frontierelor sale recunoscute de comunitatea internațională.

"UE reiterează că nu recunoaște și continuă să condamne această încălcare a dreptului internațional" - a menționat șeful diplomației europene. Josep Borrell a subliniat că anexarea Crimeei rămâne o provocare directă pentru securitatea internațională și a anunțat disponibilitatea UE de a lua în considerare ideile Ucrainei referitoare la eliberarea peninsulei aflate sub ocupație rusă. "UE salută eforturile diplomatice menite să restabilească suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în interiorul frontierelor sale recunoscute de comunitatea internațională și va lua în considerare ideile specifice ale Ucrainei în această direcție, în conformitate cu politica de nerecunoaștere (a anexării Crimeei, n.red)" - a asigurat Borrell.

Între timp, Kievul a anunțat că pe 23 august va organiza primul summit al "Platformei Crimeei", o inițiativă ucraineană menită să faciliteze eliberarea peninsulei anexate de Rusia.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău