UE reține toate fondurile de coeziune ale Ungariei până când Budapesta va respecta Carta Europeană a Drepturilor

  • 23 Decembrie 2022 16:50
UE reține toate fondurile de coeziune ale Ungariei până când Budapesta va respecta Carta Europeană a Drepturilor

Comisia Europeană nu va acorda Ungariei cele 22 miliarde de euro sub formă de fonduri de coeziune care îi revin până când Budapesta nu va garanta că programele de utilizare a acestora respectă Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale în materie de independență judiciară, legi ale educației, libertate academică și dreptul la azil, transmite Agerpres.

Este vorba totuși despre un proces diferit de mecanismul de condiționalitate prin care Budapestei îi vor fi blocate 6,3 miliarde de euro din aceste fonduri, aferente unui număr de trei programe de coeziune, până când aceasta va aplica 17 măsuri convenite pentru a garanta respectarea statului de drept.

Executivul comunitar a aprobat joi acordul de asociere cu Ungaria pentru plata fondurilor sale de coeziune - o procedură esențială pentru toate statele membre - în care Budapesta include o "foaie de parcurs" pentru îmbunătățirea transparenței în licitațiile publice, lupta împotriva corupției, fraudei și conflictelor de interese și îmbunătățirea capacității administrative.

Această cale are legătură cu angajamentele pe care Bruxellesul le-a cerut guvernului ungar pentru a-i aproba planul de redresare - pentru care Budapesta are dreptul la 5,8 miliarde de euro - și pentru a putea debloca cele 6,3 miliarde de euro din fonduri de coeziune, înghețate pentru moment de Consiliu.

Bruxelles a dat undă verde acordului de asociere după ce a evaluat că sunt îndeplinite criteriile pentru acesta, cum ar fi ca programele să țină cont de recomandările anuale ale Comisiei Europene. Însă, în momentul implementării cheltuielilor trebuie îndeplinite o serie de "condiții favorabile" pentru a putea solicita plăți de la Uniune.

Printre aceste condiții se numără și ca programele să garanteze respectarea Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale, lucru care nu se întâmplă în cazul Ungariei, potrivit Bruxellesului.

Mai exact, Comisia subliniază că legea pentru protecția minorilor - care, printre altele, interzice difuzarea de conținut privind homosexualitatea în școli -, "riscurile grave pentru libertatea academică și dreptul la azil au un impact concret și direct asupra respectării Cartei" în implementarea unor programe de coeziune și a Fondului pentru azil și migrație.

În ceea ce privește independența judiciară, Bruxellesul consideră că această condiție este îndeplinită întrucât Ungaria s-a angajat în cadrul planului său de redresare să adopte reforme pentru rezolvarea deficiențelor în primul trimestru al anului 2023, care va permite și respectarea Cartei Drepturilor.

Totuși, Budapesta va trebui să explice cum intenționează să îndeplinească această condiție în domeniile educației și azilului.

În ciuda reținerii fondurilor până la respectarea Cartei, aprobarea acordului de asociere va permite Ungariei să înceapă implementarea programelor de coeziune și să primească banii corespunzători sprijinului tehnic și prefinanțării, echivalentul a aproximativ 1,5% din fonduri, au explicat vineri pentru EFE surse comunitare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău