UE rămâne principalul donator mondial de asistență oficială pentru dezvoltare, cu 75,2 miliarde de

  • 17 Aprilie 2020 19:53
UE rămâne principalul donator mondial de asistență oficială pentru dezvoltare, cu 75,2 miliarde de

Asistența oficială pentru dezvoltare (AOD) colectivă din partea Uniunii Europene și a statelor sale membre s-a ridicat la 75,2 miliarde de euro în anul 2019, ceea ce reprezintă 55,2% din asistența furnizată la nivel mondial, conform cifrelor preliminare publicate vineri de Comitetul de asistență pentru dezvoltare (CAD) al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Asistența colectivă furnizată de UE și de statele sale membre a reprezentat 0,46% din venitul național brut (VNB) al UE, o cifră ușor mai redusă decât nivelul de 0,47 % din 2018, dar care rămâne cu mult peste media de 0,21% a membrilor Comitetului de asistență pentru dezvoltare (CAD) care nu fac parte din UE, arată un comunicat al Comisiei Europene remis AGERPRES.

"În calitate de principal donator mondial de asistență oficială pentru dezvoltare, UE salvează vieți, construiește economii mai puternice și protejează planeta în beneficiul a milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, constat cu îngrijorare faptul că efortul nostru colectiv a continuat să scadă în 2019, iar raportul nostru AOD/VNB se află la cel mai scăzut nivel din 2016 până în prezent. Dezvoltarea durabilă necesită un efort colectiv constant. Următorul buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027 va avea o importanță fundamentală pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Fac apel la toate statele membre să își respecte angajamentele în materie de AOD și la toți actorii din domeniul dezvoltării să își intensifice eforturile pentru a eradica sărăcia. Criza actuală provocată de coronavirus arată cât de interdependenți suntem cu toții și cât de important este să ne intensificăm sprijinul pentru țările noastre partenere în calitate de Echipa Europa (Team Europe)", a explicat comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen.

În 2019, trei state membre ale UE și-au îndeplinit angajamentele în materie de AOD furnizând 0,7% sau mai mult din VNB-ul lor sub formă de AOD: Luxemburg, Suedia, Danemarca, precum și Regatul Unit.

Pe de altă parte, Austria, Cipru, Finlanda, Franța, Luxemburg și Malta sunt statele membre care și-au majorat raportul AOD/VNB cu cel puțin 0,01 puncte procentuale. Cu toate acestea, raportul AOD/VNB s-a diminuat în 8 state membre: Belgia, Estonia, Germania, Lituania, Țările de Jos, Polonia, Portugalia și Suedia.

AOD acordată de UE țărilor cel mai puțin dezvoltate a crescut pentru al doilea an consecutiv, ajungând la 19,8 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 0,125% din VNB în 2018. În 2018, AOD acordată de UE28 pentru Africa a crescut cu 4,3%, până la 25 de miliarde de euro.

Pe lângă AOD, UE ajută țările partenere să valorifice la maximum diversele surse de finanțare disponibile pentru a sprijini punerea în aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabilă, se mai arată în comunicat.

Potrivi sursei citate, UE a avut un rol fundamental în reunirea ajutoarelor, a investițiilor și a schimburilor comerciale, în mobilizarea resurselor interne și a politicilor destinate să valorifice pe deplin potențialul tuturor fluxurilor financiare. De asemenea, UE a jucat un rol esențial în ceea ce privește cadrele de finanțare naționale integrate, un instrument de finanțare a priorităților naționale și de operaționalizare a Agendei de acțiune de la Addis Abeba la nivel național, ca mijloc de a concepe strategii de finanțare pentru dezvoltarea durabilă din toate sursele de finanțare.

Grație Planului european de investiții externe, UE este pe drumul cel bun în ceea ce privește mobilizarea investiții în valoare de peste 47 de miliarde EUR pentru Africa și vecinătatea noastră. Garanția din cadrul Fondului european pentru dezvoltare durabilă, în special, joacă un rol esențial în deblocarea de fonduri suplimentare pentru țările partenere. De asemenea, UE sprijină țările partenere în vederea îmbunătățirii colectării impozitelor și a cheltuielilor publice.

Datele publicate vineri se bazează pe informațiile preliminare comunicate OCDE de către statele membre ale UE, cifrele finale detaliate urmând a fi publicate de către OCDE în decembrie 2020.

AOD colectivă din partea UE constă din totalul cheltuielilor cu AOD suportate de statele membre ale UE și AOD acordată de instituțiile UE care nu reprezintă o contribuție a statelor membre (în special resursele proprii ale Băncii Europene de Investiții). Valoarea agregată la nivelul UE include Regatul Unit, deoarece perioada de referință se încheie înainte de retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, care a intrat în vigoare la 1 februarie 2020, precizează sursa citată.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău