UE propune o reformă rapidă a OMS, care să devină 'mai transparentă și mai puternică'

  • 30 Octombrie 20:13
UE propune o reformă rapidă a OMS, care să devină 'mai transparentă și mai puternică'

Statele membre ale Uniunii Europene s-au pus de acord vineri să ceară o reformă profundă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care să o facă ''mai transparentă și mai puternică' și să-i permită să desfășoare anchete 'independente', informează AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

Într-o reuniune a miniștrilor europeni ai sănătății, Cei 27 au demonstrat 'o unanimitate pentru reformarea' OMS, care trebuie să devină 'mai transparentă, mai eficace și mai puternică', a declarat pentru presă ministrul german Jens Spahn, a cărui țară asigură președinția semestrială a Consiliului UE.

'Vrem să începem încă de acum și să nu așteptăm sfârșitul pandemiei. Această dezbatere trebuie să se desfășoare în paralel', a subliniat Spahn.

În cursul reuniunii, miniștrii sănătății au dezbătut termenii unei declarații comune ce urmează să fie aprobată în luna noiembrie.

În proiectul de declarație, la care AFP și Reuters au avut acces, UE consideră că OMS, agenția ONU aflată în prima linia pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, era insuficient echipată pentru a-i face față.

'Chiar dacă OMS dispune de un mandat amplu, recenta pandemie a arătat că așteptările comunității internaționale față de organizație (...) depășeau în general ceea ce puteau asigura capacitățile actuale ale OMS', constată documentul, menționând totodată că statele UE 'iau notă de provocările (...) cu care OMS se confruntă în actualul context geopolitic'.

Mai concret, președintele american Donald Trump acuză OMS de o prea mare apropiere de China, unde a apărut noul coronavirus, iar administrația sa a început procedurile de a retrage Statele Unite din această organizație, la care sunt principalul contributor.

Cei 27 fac un apel la 'întărirea suplimentară (...) a independenței, muncii normative, capacității tehnice, responsabilizării, eficacității și transparenței' OMS.

Printre propunerile UE figurează în special 'posibilitatea (ca OMS) să efectueze evaluări epidemiologice independente la fața locului în zonele cu risc ridicat (de propagare de virusuri), în strânsă legătură cu statele' respective.

După cum amintește AFP, China a fost foarte criticată pentru refuzul de a accepta anchete complet independente pe teritoriul său la începutul pandemiei.

'Vrem ca țările din G7 să aibă o poziție comună' asupra acestor reforme 'și să găsească parteneri în toată lumea pentru a le iniția. (...) Vom vorbi de asemenea cu China', a mai spus Jens Spahn, menționând că state membre ar putea fi chemate să-și majoreze contribuțiile la OMS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:3,6 m/s
Sat
5
Sun
1
Mon
-0
Tue
2
Wed
5

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău