UE prezentă miercuri o nouă strategie energetică destinată reducerii dependenței de Rusia

  • 10 Februarie 2016 08:39
UE prezentă miercuri o nouă strategie energetică destinată reducerii dependenței de Rusia

Uniunea Europeană va dezvălui miercuri un plan care ar da executivului comunitar puterea de a examina contractele energetice semnate de statele membre cu țările terțe, pe fondul îngrijorărilor cu privire la dependența Europei de gazele naturale rusești, informează Agerpres.Într-un discurs susținut luni seara, comisarul European pentru Energie, Miguel Arias Canete, a precizat că…

Uniunea Europeană va dezvălui miercuri un plan care ar da executivului comunitar puterea de a examina contractele energetice semnate de statele membre cu țările terțe, pe fondul îngrijorărilor cu privire la dependența Europei de gazele naturale rusești, informează Agerpres.

Într-un discurs susținut luni seara, comisarul European pentru Energie, Miguel Arias Canete, a precizat că obiectivul propunerii este simplu 'să evite și să reducă posibilele crize la adresa securității aprovizionării cu gaze naturale'.

Uniunea Europeană a importat în 2014 aproximativ 53% din necesarul său de energie. O treime din gazele naturale ale UE vin din Rusia și unele noi state membre din est sunt aproape în întregime dependente de Rusia pentru energie.

Potrivit planurilor care urmează să fie dezvăluite miercuri, Comisia Europeană vrea să poată analiza, în avans, contractele energetice ce urmează a fi semnate de statele membre cu țările terțe pentru a se putea pronunța dacă acestea respectă prevederile comunitare, a spus Canete. În prezent, executivul comunitar poate examina contractele doar după ce au fost semnate.

Potrivit unor surse comunitare citate de AFP, Bruxelles-ul vrea să aibă acces la contractele comerciale semnate de statele membre și companii în cazurile în care o firmă controlează o cotă de piață de peste 40% în acea țară.

Miguel Arias Canete susține că aceste planuri vor 'îmbunătăți transparența' și vor permite UE 'să evalueze securitatea aprovizionării cu energie'.

Analiștii sunt de părere că planul este văzut ca o modalitate pentru a opri compania rusă Gazprom să obțină o cotă de piață prea mare, însă sursele europene susțin că prevederile se vor aplica și altor mari producători de enrgie precum Norvegia sau Algeria.

'Nu este vorba de modificarea contractului ci despre obținerea de informații- nu despre prețuri ci despre elementele pertinente care afectează securitatea aprovizionării', a adăugat sursa.

Comisia nu poate invalida contractele comerciale ci vrea să poată cere Curții Europene de Justiție să le invalideze dacă poate dovedi că încalcă legislația europeană.

Mai mult, Bruxelles-ul vrea să creeze nouă noi 'regiuni energetice' în interiorul UE, astfel încât statele membre să se poată ajuta între ele în cazul apariției unei crize energetice, a mai spus Canete.

De asemenea, planul va propune o serie de măsuri care vor viza sectoarele termoficării și aerului condiționat, care sunt cele mai mari consumatoare de energie în UE, fiind responsabile pentru jumătate din energia utilizată la nivel european.

Pe ansamblu, obiectivul general al planului rămâne același cu cel al strategiei privind 'uniunea energetică' lansată în urmă cu un an, asigurarea aprovizionării cu energie a Europei în contextul creșterii insecurității globale și reducerea vulnerabilității continentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău