UE preocupată de situația școlilor din stânga Nistrului

  • 17 Ianuarie 2014 15:40
UE preocupată de situația școlilor din stânga Nistrului

Comisia Europeană reacționează la disputa dintre Chișinău și Tiraspol în chestiunea școlilor cu predare în limba română din regiunea separatistă.

Comisia Europeană este profund preocupată de evoluțiile recente în chestiunea școlilor cu predare în limba română din regiunea separatistă transnistreană și se opune ferm metodelor prin care Tiraspol împiedică procesul educațional, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru extindere și politica de vecinătate, Stefan Fule. Peter Stano.

Școlile de limba română din regiunea transnistreană riscă să fie închise, sub presiunea administrației separatiste de la Tiraspol, au atenționat recent directorii celor 8 insituții din stânga Nistrului. Cele mai recente atacuri s-au produs asupra liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol, ale cărui conturi bancare au fost blocate. Procesul didactic ar putea fi întrerupt pentru că școala nu are cu ce achita facturile pentru întreținerea edificiului.

În ultimii ani, școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului au fost supuse în repetate rânduri unor presiuni din partea administrației de la Tiraspol. În consecință, numărul elevilor care studiază acolo a scăzut de la peste 6000 în 2004, la aproximativ 1800 în prezent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău