UE prelungește cu șase luni, până la 31 ianuarie 2024, sancțiunile contra Rusiei ca urmare a agresiunii militare împotriva Ucrainei

  • 20 Iulie 2023 16:28
UE prelungește cu șase luni, până la 31 ianuarie 2024, sancțiunile contra Rusiei ca urmare a agresiunii militare împotriva Ucrainei

Consiliul a decis joi să prelungească cu șase luni, până la 31 ianuarie 2024, măsurile restrictive care vizează sectoare specifice ale economiei Federației Ruse.

Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, aceste sancțiuni, introduse pentru prima dată în 2014 ca răspuns la acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina, au fost extinse considerabil din februarie 2022, ca răspuns la agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, scrie Calea Europeană.

În prezent, acestea cuprind o gamă largă de măsuri sectoriale, inclusiv restricții privind comerțul, sectorul financiar, tehnologia și produsele cu dublă utilizare, industria, transporturile și produsele de lux. Acestea acoperă, de asemenea: o interdicție privind importul sau transferul de țiței transportat pe mare și de anumite produse petroliere din Rusia către UE, excluderea din SWIFT a mai multor bănci ruse și suspendarea activităților și a licențelor de radiodifuziune ale mai multor canale de dezinformare sprijinite de Kremlin. În plus, au fost introduse măsuri specifice pentru a consolida capacitatea UE de a combate eludarea sancțiunilor.

Pe lângă sancțiunile economice impuse Federației Ruse, UE a instituit diferite tipuri de măsuri ca răspuns la acțiunile destabilizatoare ale Rusiei împotriva Ucrainei. Acestea includ: restricții privind relațiile economice cu Crimeea și orașul Sevastopol, anexate în mod ilegal, precum și cu zonele necontrolate de guvern din regiunile Donețk și Luhansk; măsuri restrictive individuale (înghețarea activelor și restricții de călătorie) împotriva a numeroase persoane și entități, precum și măsuri diplomatice.

Începând cu 24 februarie 2022, UE a adoptat 11 pachete de sancțiuni fără precedent și de mare impact ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău