UE, pregătită să nu recunoască rezultatul alegerilor legislative din Rusia, în cazul unei încălcări a reglementărilor internaționale

  • 17 Septembrie 16:57
UE, pregătită să nu recunoască rezultatul alegerilor legislative din Rusia, în cazul unei încălcări a reglementărilor internaționale

Parlamentul European (PE) a adoptat o rezoluție prin care cere Uniunii Europene (UE) să fie pregătită să nu recunoască rezultatul alegerilor legislative din Rusia, în cazul unei încălcări a reglementărilor internaționale, relatează Euronews, potrivit g4media.ro.

„Există, în prezent, un fel de conflict tectonic între Rusia nedemocratică și Europa. Rusia președintelui (Vladimir) Putin este pe cale să devină cea mai mare amenințare la adresa securității geopolitice a Europei. Din această cauză, trebuie să avem o strategie mult mai clară în vederea ajutării Rusiei să se schimbe”, a declarat presei raportorul Comisiei Afacerilor Externe din cadrul PE, Andrius Kubilius, notează sursa citată

„Cred că istoria ne învață că Rusia este și ea o țară europeană și că poporul rus poate face în așa fel încât Rusia să redevină o democrație”, a subliniat oficialul UE.

Cea mai mare parte a opoziției față de Putin nu și-a putut desemna candidați în alegeri, în urma unei represiuni lansate în ianuarie, odată cu arestarea liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi, după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde a fost îngrijit în urma unei otrăviri cu noviciok, incident pentru care acuză Kremlinul și serviciile secrete ruse, FSB.

Întreaga mișcare politică a lui Navalnîi a fost declarată „extremistă” și i s-a interzis să desemneze candidați în scrutin. Numeroși aliați ai acestuia s-au exilat, au fost plasați în arest la domiciliu sau li s-a interzis să candideze.

Aproximativ 108 milioane de ruși sunt chemați la urne, începând de vineri și până duminică, să aleagă cei 450 de membri ai Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamnentului rus. Rezultatele sunt așteptate duminică seara.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,65
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:2,68 m/s
Tue
8
Wed
9
Thu
10
Fri
11
Sat
11

Curs oficial BNM 25 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3353 0.0200
USD 17.4725 0.0202
RON 4.1113 0.0049
UAH 0.6648 0.0008
RUB 0.2490 0.0036
Arhivă Radio Chișinău