UE permite creșterea importurile de carne de vită din SUA

  • 14 Iunie 2019 16:10
UE permite creșterea importurile de carne de vită din SUA

Comisia Europeană a anunțat vineri soluționarea unui vechi contencios cu Washingtonul pe tema importurilor de carne de vită, prin încheierea unui acord care permite o cantitate mai mare de carne de vită fără hormoni provenită din SUA să intre pe piața din UE, o decizie care ar putea contribui la soluționarea tensiunilor comerciale transatlantice, informează Reuters și AFP, preluat de AERPRES.

Executivul comunitar a precizat că a ajuns la un acord "de principiu" cu SUA și principalii furnizori străini de carne de vită, conform căruia o cotă de import de până la 35.000 de tone de carne de vită fără hormoni va fi rezervată fermierilor americani. Acest acord va fi implementat gradual, pe șapte ani, începând cu 18.500 de tone în primul an.

"Prin acest pas, Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul de a intra într-o nouă fază în relația cu SUA...Vreau să reiterez că acest acord nu schimbă volumul total, calitatea sau siguranța cărnii de vită importată în UE, care va respecta cele mai ridicate standarde europene", a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.

Însă pentru ca acordul convenit de UE și SUA să respecte normele Organizației Mondiale a Comerțului, el trebuie să fie aprobat și de alți furnizori importanți. Australia a confirmat că a acceptat ajustarea cotei care revine SUA iar Argentina și Uruguay au acceptat și ele modificarea.

Uniunea Europeană poartă în prezent negocieri pentru un acord de liber schimb cu Australia și blocul Mercosur, din care fac parte Argentina și Uruguay. În ambele seturi de discuții, o creștere a livrărilor de carne de vită spre Europa este o cerință cheie.

Războiul cărnii de vită cu hormoni datează din 1988, când Europa a interzis a interzis importurile de carne de vită provenită de la animale cărora li s-au administrat hormoni de creștere. În replică, în 1999 SUA a impus sancțiuni vamale pentru anumite produse de proveniență europeană. Conform unui compromis încheiat în 2009 (și amendat în 2014), SUA au ridicat sancțiunile impuse produselor europene iar UE au permis o cotă de importuri de carne de vită de calitate ridicată, cotă care include și carne de vită din SUA. Însă această cotă a fost utilizată în special de alte țări producătoare de carne de vită iar acordul anunțat vineri va garanta ca o parte din cotă să fie rezervată SUA. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:3,6 m/s
Thu
19
Fri
22
Sat
22
Sun
19
Mon
16

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău