UE oferă 20 de milioane de euro pentru stimularea economiei verzi în R.Moldova

  • 12 Aprilie 2019 14:03
UE oferă 20 de milioane de euro pentru stimularea economiei verzi în R.Moldova

Uniunea Europeană va acorda asistență țărilor Parteneriatului Estic, inclusiv Republicii Moldova, pentru conservarea și utilizarea durabilă a capitalului natural, îmbunătățirea calității mediului și stimularea economiei verzi.

În acest sens, vineri, 12 aprilie, în toate țările PaE a fost lansat proiectul – EU4Environment (UE pentru mediu), cu o valoare de aproape 20 de milioane de euro, transmite IPN.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Valentina Țapeș, a spus, la ceremonia de lansare de la Chișinău, că proiectul va dura până în 2022, iar ca obiectiv s-a stabilit promovarea priorităților de protecție a mediului prevăzute în Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030”. Potrivit Valentinei Țapeș, în cadrul proiectului vor fi evaluate activitățile promovate de către Republica Moldova pentru dezvoltarea economiei verzi. Totodată, vor fi consolidate capacitățile instituțiilor de mediu. Până la sfârșitul lunii aprilie curent, urmează să fie transmise prioritățile finanțatorilor. Între 27-28 mai, la Viena, vor fi discutate prioritățile fiecărei țari din PaE, iar în iunie se va cunoaște finanțarea de care va beneficia Republica Moldova.

„Calitatea bună a mediului și disponibilitatea resurselor naturale necesare pentru existența vieții este o precondiție pentru sănătatea populației”, a declarat secretarul general al Guvernului, Lilia Palii. Oficiala a mai spus că Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030” are ca prioritate promovare unui mediu ambiant sănătos, în armonie cu activitatea economică și umană.

Potrivit Iuliei Costin, secretar general de stat la Ministrul Economiei și Infrastructurii, conceptul de economie verde este intens dezbătut în ultimii ani pe platforme la diferite niveluri și este considerat un concept esențial pentru viitorul fiecărei țări. „Pentru Republica Moldova dezvoltarea durabilă și promovarea economiei verzi sunt priorități reflectate în diferite documente strategice. În Republica Moldova este promovată economia verde ca o economie care presupune îmbunătățirea bunăstării populației și o echitate socială, cu reducerea riscurilor pentru mediu și a constrângerilor ecologice”, a remarcat Iulia Costin.

Proiectul regional „EU4Environment” cuprinde Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău